Het kán je bijna niet zijn ontgaan: er is een nieuw boek van Jamie Oliver. In zijn ‘simpelste boek ooit’ gebruikt hij telkens maar 5 ingrediënten en beweert daar hele lekkere gerechten mee te kunnen maken. Ik nam de proef op de som en maakte de harissakip!

Nu zou Jamie Jamie niet zijn als hij dan niet af en toe een bijzonder ingrediënt gebruikt – in dit recept was dat de rozenharissa. Da’s harissa, maar dan met kleine rozenblaadjes erdoor. Ik heb niet eens moeite gedaan om het hier in het dorp te vinden (alhoewel de Turkse supermarkt het misschien wel verkoopt, maar dat bedenk ik nu pas), dus ik heb de rozenblaadjes overboord gegooid en normale harissa gebruikt. En weet je wat: het smaakte geweldig! De roosjes werden niet gemist…

Dit recept komt uit “5 ingrediënten” van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers).

Ingrediënten (4 personen)

4 paprika’s, in verschillende kleuren
2 rode uien
4 kipfilets
scheutje rode wijnazijn
4 volle theelepels (rozen)harissa
4 takjes verse munt, alleen de blaadjes
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Harissakip

Bereidingswijze

  • Zoek een grote ovenschaal uit en verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
  • Verwijder de zaadjes uit de paprika’s en snijd ze in grove stukken. Schil de ui en snijd deze in grote parten. Doe de paprika’s en de uien in de ovenschaal, samen met de kipfilet.
  • Doe er wat zout en peper bij, een scheutje azijn en tot slot de harissa. Stroop je mouwen op en gebruik je handen om de kip en de groente goed in te masseren met de harissa.
  • Zet de schaal zo’n 45 minuten in de oven – tot de kip en de groenten gaar zijn. Strooi de muntblaadjes erover en serveer direct. Ik maakte er couscous bij.

De oplettende lezer telt méér dan 5 ingrediënten in de lijst. Dat komt doordat Jamie (terecht) zout en peper niet meerekent, maar ook een beetje smokkelt met de rode wijnazijn 😉

En verder…

Jamie Oliver heeft uiteraard nog veel meer boeken geschreven. Hieronder vind je een aantal daarvan terug:

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Jamie Oliver - 5 ingredienten MediterraanJamie Oliver - Jamie kookt ItalieJamie Oliver - EenJamie Oliver - VegJamie Oliver - Jamie in 30 minutenJamie Oliver - 7x andersJamie Oliver - Samen etenJamie Oliver - 5 ingredienten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *