Het is december en dat betekent dat ik nadrukkelijk meer tijd doorbreng in de winkel dan thuis. De keuken van Casa Cook & Book zie ik al helemaal niet veel, want koken – dat schiet er bij in. Dat is volgens sommigen geen probleem, want een klant zei het vorige week nog tegen me: “Jij? Jij kunt toch helemaal niet koken.”

Geroosterde bieten met yoghurt-kardemomdressingDe laatste keer dat ik nog een béétje culinair in actie kwam (en het zal die klant verbazen, maar het smaakte uitstekend) was een paar weken geleden – toen het kookclubje bij elkaar kwam. Het thema was “Midden-Oosten”, hoewel dat op geen enkele manier een toet met boterkoek en banketstaaf in de weg stond (want het was bijna Sinterklaas en amandelen, da’s heel erg Midden-Oosten).

Dit gerecht uit “Snackistan” van Sally Butcher (Karakter Uitgevers) maakte ik tussen de bedrijven door. De oven in de winkel werd gebruikt om de bieten te roosteren en de yoghurt-dressing maak je echt in een mum van tijd. Dat krijg zelfs ík, in december, nog voor elkaar!

Ingrediënten (mezze- of bijgerecht, 6 personen)

Geroosterde bieten met yoghurt-kardemomdressing_23 middelgrote bieten (of 6 kleinere bietjes)
100 ml magere yoghurt
2 eetlepels olijfolie
1 flinke theelepel honing
1 eetlepel appelazijn
1 afgestreken theelepel gemalen kardemom
1 afgestreken theelepel gemberpoeder
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
handvol verse munt, in kleine stukjes gescheurd.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de bieten goed en snijd de boven- en onderkant eraf.
  • Wikkel de bieten in aluminiumfolie en bak ze in ongeveer 1½ uur gaar in de oven (als je een mes probleemloos door de grootste biet kunt prikken, zijn ze allemaal gaar).
  • Laat een beetje afkoelen, haal ze uit het folie, verwijder de schil en snijd de bieten in plakken van ongeveer 0,3 cm dikte. Verdeel ze over een groot bord.
  • Vermeng de yoghurt met de honing, de azijn, het kardemom- en gemberpoeder en met zout en peper naar smaak. Druppel de dressing over de bieten en strooi de munt er overheen.
  • Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *