Op kookzender 24Kitchen worden de afleveringen van “Bill’s Food” weer eens herhaald. Voor mij is het geen punt dat ik alles al 5x heb gezien, ik kijk toch weer. Ik word blij van Bill Granger en van zijn eten.
Vorige week zag ik hoe hij zelf een soort basis-muesli maakte. Buitengewoon eenvoudig, maar ja, er gingen veel noten in – en de trouwe lezer van dit blog weten dat ik daar van gruwel. Maar toch, behalve die noten was het best een idee…

Bill's home-made muesli

Dat idee nam vastere vormen aan toen ik mij realiseerde dat de aangebroken verpakking havervlokken langzaam steeds muffiger werd en dat ook mijn voorraadje pompoen- en zonnebloempitten wel betere tijden hadden gekend. Ik besloot Bill’s voorbeeld te volgen, maar dan zónder noten en mét alle ingrediënten die nodig eens gebruikt moesten worden.

Deze muesli bevat geen suiker en wordt alleen gezoet door het appelsap dat je gebruikt. Wil je een iets zoetere variant, gebruik dan een paar eetlepels bruine basterdsuiker (of appelmoes!). Deze versie is nauwelijks zoet, maar dat los ik op door een beetje honing toe te voegen als ik daar zin in heb. Een buitengewoon verantwoord ontbijt, gemaakt van spullen waarvan je weet wat het is, zonder onduidelijke E-nummers….

Bill's home-made muesli_2

Ingrediënten (grote pot vol)

250 gr havervlokken
50 gr pompoen- en/of zonnebloempitten
50 gr gebroken lijnzaad
75 gr gemalen amandelen
50 gr gemalen kokos
2 eetlepels plantaardige olie
150 ml appelsap
75 gr gewelde abrikozen, in kleine stukjes
50 gr pure chocolade, 77% cacao, in kleine stukjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 175 graden Celsius.
  • Doe de havervlokken, pitten, lijnzaad, amandelen en kokos is een grote ovenschaal (of direct op de bakplaat) en vermeng goed.
  • Doe de olie en het appelsap erbij en schep dit door de droge ingrediënten.
  • Zet het mueslimengsel 30 minuten in de oven, maar schep het elke 10 minuten even om.
  • Laat de muesli helemaal afkoelen en schep er dan de abrikozen en de chocolade doorheen.
  • Bewaar de muesli in een luchtdichte pot – dan blijft het een paar weken goed en knapperig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *