Gooi het eens over een andere boeg: bietjes tarte Tatin. Ofwel: een tarte Tatin zonder appel, maar met (baby)bieten en een fris-zurige dressing. Dit recept komt uit “Veg!” van Hugh Fearnley-Whittingstall.

We gaan niet moeilijk doen. Hugh schrijft voor dat je alleen gehalveerde babybietjes mag gebruiken (maximaal ter grootte van een golfbal), maar ik gebruikte zelf gewoon iets grotere bieten en sneed ze in stukken. Verder gaan we ook níet zelf bladerdeeg maken (dat moet eigenlijk van Hugh wel, maar (a) Hugh kan de boom in en (b) probeer maar eens bladerdeeg te maken bij 38 graden Celsius). We gebruiken dus gewoon roomboterbladerdeeg uit de vriezer of de koelkast. En verder laten we de oven het werk doen. Easy peasy!

Dit recept komt dus uit “Veg!” van Hugh Fearnley-Whittingstall (bekend van ‘River Cottage’, Uitgeverij Becht), maar het is ook opgenomen in de kleinere uitgave “Veggie!” (eveneens Uitgeverij Becht, beschikbaar in hardcover en paperback).

Ingrediënten

Voor de tarte Tatin:
klein klontje roomboter
1 eetlepel koolzaadolie
2 theelepels ciderazijn
2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
circa 400 gr (baby)bieten, geschild en in stukken van 2 x 2 cm gesneden
250 gr roomboterbladerdeeg
Voor de dressing:
1 theelepel Dijon mosterd
1 eetlepel ciderazijn
4 eetlepels koolzaadolie
snufje kristalsuiker
klein handjevol bladpeterselie, fijngehakt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bietjes tarte Tatin

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (hete lucht oven).
  • Gebruik een koekenpan (doorsnede 20 – 23 cm) die in de oven mag! Laat hierin op laag vuur de roomboter smelten en voeg dan de koolzaadolie, de ciderazijn, de basterdsuiker en wat zout en peper toe. Roer goed door en leg de bieten in één laag in de pan. Het is de bedoeling dat de hele bodem bedekt is, dus misschien is het nodig een paar bieten extra toe te voegen. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet de bieten 40 minuten in de oven.
  • Rol het bladerdeeg tot een cirkel die nét iets groter is dan de doorsnede van de koekenpan. Bewaar het deeg tot gebruik in de koelkast.
  • Haal de pan uit de oven en wip met een mes de bieten op hun ruggetje. Leg de cirkel bladerdeeg eroverheen en duw de randen langs de zijkant van de pan. Zet de tarte Tatin terug in de oven en bak 20 minuten (tot het bladerdeeg gaar en gerezen is).
  • Laat de bietjes tarte Tatin 15 minuten afkoelen buiten de oven, maar nog steeds ín de koekenpan.
  • Doe alle ingrediënten voor de dressing (mosterd, azijn, olie, suiker, peterselie, zout en peper) in een jampotje. Draai het deksel er stevig op en schud even goed door elkaar.
  • Leg een groot bord op de koekenpan en draai de pan (in een snelle beweging, geen getreuzel) om. Schenk het eventueel achtergebleven vocht uit de pan over de bieten. Verdeel de dressing over de tarte Tatin en serveer!

Ook lekker

Tomaten-pesto Tatin

Witlof tarte Tatin

Rode biet en feta dip

En dan dit…

Onderstaand tref je een aantal boeken van Hugh Fearnley-Whittingstall aan, samen met wat boeken over Franse patisserie en/of heel specifiek over tarte Tatin:

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Ginette Mathiot - Tarte TatinHugh Fearnley-Whittingstall - Veg!Gwenn Danis - Gwenn's bakeryJasmin Schults - Tarte TatinMeike Schaling - Franse taartjesHugh Fearnley-Whittingstall - Heel veel veg!Hugh Fearnley-Whittingstall - Veggie!Abraham Berengere - Tarte Tatin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *