Deze keer volgde ik geen recept, nee – ik volgde de ingrediënten die beschikbaar waren. En dat resulteerde in deze heerlijke Franse meringue met bramen!

Vorig weekend kreeg ik een flinke lading verse bramen van vriendinnetje P. – die zoveel bramen heeft op het moment dat ze nauwelijks weet wat ze er mee aan moet. Ik ‘offer’ me op zo’n moment graag op, behulpzaam als ik ben. Omdat ik bezoek zou krijgen besloot ik om de bramen te gebruiken voor iets lekkers bij de koffie, maar wat….? Eerlijk gezegd was ik te lui om nog naar een winkel te gaan om ingrediënten te kopen, dus ik moest het doen met de spullen die ik in huis had. Ik besloot schuimgebakjes te maken en die te vullen met een puree van de bramen. Verkruimelde bastognekoeken maken altijd een fraaie topping en ik kon aan de slag! Het recept voor de Franse meringue haalde ik uit “Bakbijbel” van Rutger van den Broek (Uitgeverij Carrera Culinair), maar ik gebruikte iets minder suiker.

Ingrediënten (6 stuks)

3 eiwitten (L)
snufje fijn tafelzout
100 gr fijne kristalsuiker
75 gr poedersuiker
225 gr verse bramen
sap van ½ citroen
2 bastognekoeken, verkruimeld

Franse meringue

Bereidingswijze

  • Zorg dat de kom van je keukenmachine volledig schoon en vetvrij is. Ik spoel voor de zekerheid altijd de kom uit met kokend water en maak ‘m dan droog met een schone vaatdoek. Let bovendien goed op dat er geen enkel spoortje eigeel in de keukenmachine belandt. Als je deze voorzorgsmaatregelen treft, kan er eigenlijk niets mis gaan met je Franse meringue.
  • Verwarm de oven voor tot 100 graden Celsius.
  • Doe de eiwitten en een snufje zout in de kom van je keukenmachine en laat deze op flinke snelheid kloppen. Zodra de eiwitten wat schuimig worden kun je beginnen met het toevoegen van de kristalsuiker, schep voor schep. Blijf kloppen tot alle suiker is opgenomen en het eiwit stijve pieken vertoont. Schep dan met de hand de poedersuiker erdoor.
  • Bekleed een bakplaat met vetvrij bakpapier en schep er met 2 eetlepels 6 hoopjes meringue op. Het is een beetje een gehannes (dat spul plakt, weet je), maar probeer een ronde vorm te maken met een ondiepe kuil in het midden.
  • Bak de meringues 2 uur in de oven. Schakel dan het apparaat uit en laat de schuimpjes helemaal afkoelen in de oven.
  • Pureer de bramen en roer er het citroensap doorheen. Deze fris-zure fruitpuree is een perfecte tegenhanger voor de zoete meringue!
  • Serveren: schep 1-2 eetlepels van het bramen-citroenmengsel in de ondiepe kuiltjes van de meringue. Verkruimel de bastognekoeken en strooi de kruimels over je gebak. Garneer eventueel met wat achtergehouden bramen.

Opmerking

Ik maakte dit nu met bramen, simpelweg omdat ik die gekregen had van P. Je kunt uiteraard andere fruitsoorten gebruiken, denk aan aardbeien, rode bessen, perziken, frambozen… En: je kunt de bastognekoeken vervangen door elke koekjessoort die je lekker vindt. Gemberkoekjes lijken me ook heel geschikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *