witlof-tarte-tatin

Zo’n anderhalf jaar geleden maakte ik een tarte tatin met tomaten en pesto die ik erg lekker vond. Sinds dat moment is er het vaste voornemen om nóg eens zo’n tatin-maar-dan-anders te maken. Zoals met de meeste goede voornemens, kwam er helemaal niets van terecht…
Belachelijk, want het is echt heel weinig werk – dus gebrek aan tijd kan geen argument zijn (zelfs niet als je de drukste maanden van het jaar hebt in je kookboekhandel).
Toen ik dus het net-verschenen boek “Onvergetelijke groenten / Recht voor z’n raap” van Annette van Ruitenburg (Fontaine Uitgevers) in handen kreeg en daarin een recept aantrof voor een witlof tarte tatin, was de beslissing snel genomen!

witlof-tarte-tatin_2

Voor een tarte tatin kun je twee wegen bewandelen: je maakt het hele gerecht in een ovenvorm / koekenpan die je zowel op het fornuis als in de oven kunt zetten of je bereidt de groenten in een koekenpan en gebruikt voor het ovengedeelte een afzonderlijke ovenschaal. Ik gebruikte de tweede methode, hoewel er dan wel iets smaak verloren gaat (omdat er altijd wel wat smaakmakers achterblijven in de koekenpan). Desondanks heb ik weer zitten smullen!

Ingrediënten

4-5 struikjes witlof
25 gr boter
1 eetlepel kristalsuiker
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
nootmuskaat, het liefst vers geraspt
sap van ½ citroen
5 plakjes diepvriesbladerdeeg

Bereidingswijze

  • Verhit de oven voor op 250 graden Celsius.
  • Snijd de struikjes witlof in de lengte in kwarten en verwijder de harde en bittere kern.
  • Laat de boter smelten in een koekenpan (of vuurvaste ovenschaal) en voeg de suiker, het zout, de peper en de nootmuskaat toe.
  • Leg de witlof in de pan (met de punten naar het midden) en bak zo’n 7 minuten op een matig hoog vuur. Besprenkel met het citroensap tegen het einde van de baktijd.
  • Rol in de tussentijd de plakjes bladerdeeg uit tot een cirkel – die iets groter is dan de ovenschaal die je gaat gebruiken.
  • Leg de witlof (met de punten naar het midden) in een beboterde ovenschaal (diameter circa 24 cm) en zorg dat je alle restjes uit de koekenpan erbij doet (schrapen!).
  • Leg de lap bladerdeeg over de witlof en duw de randjes goed naar binnen in de vorm.
  • Zet de ovenschaal in de hete oven en bak 5 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur tot 180 graden Celsius en bak nog circa 35 minuten – tot de tarte mooi goudbruin is. Laat de tatin eerst even afkoelen en stort ‘m dan op een bord of een platte schaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *