Het is jammer dat er van Claudia Roden maar zo weinig boeken in het Nederlands op de markt zijn. Natuurlijk, al haar boeken zijn in het Engels verkrijgbaar, maar ik merk met grote regelmaat de veel mensen liever een Nederlandstalig exemplaar willen. Op dit moment is alleen “Duizend-en-één smaken” in het Nederlands verkrijgbaar, maar (hopelijk) komt daar begin 2011 verandering in als “De Joodse keuken” opnieuw wordt uitgebracht. Als het zo ver is, zal ik daar ongetwijfeld op deze plek op terug komen, maar deze keer heb ik een gerecht bereid uit “Duizend-en-één smaken – De keuken van Marokko, Turkije en Libanon”.

aubergines-met-tomaten-en-kikkererwten

Het gerecht, Aubergines met tomaten en kikkererwten (“Mussaka ‘a menazzaleh”) komt uit de Libanese keuken en kan koud als salade worden geserveerd of warm als bijgerecht (voor 6 personen). Of doe zoals ik deed: serveer het met pitabrood als vegetarisch hoofdgerecht (voor 2 personen).

Ingrediënten

2 aubergines
2-3 tenen knoflook, fijngesneden
500 gr tomaten, ontveld en fijngesneden
2 theelepels suiker
1½ eetlepel granaatappelmelasse (*)
1 blik (400 gr) kikkererwten, uitgelekt
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
zeezout en versgemalen zwarte peper
olijfolie

(*) Granaatappelmelasse (of: granaatappelsiroop) is ongetwijfeld in een Turkse winkel verkrijgbaar, maar had ik niet in huis. Ik heb het vervangen door grenadine (waar je cocktails mee maakt), aangevuld met een ½ eetlepel citroensap (pure grenadine is te zoet).

Bereidingswijze

aubergines-met-tomaten-en-kikkererwten_2

  • Snijd de aubergines in grove plakken (circa 2 cm dikte) en snijd grote plakken in vieren. Leg ze op een ingevette grillplaat en rooster ze circa 15 minuten. Keer ze halverwege. De plakken aubergine hoeven niet volledig gaar te worden, maar moeten wel een mooi kleurtje krijgen.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan en verhit hierin de knoflook al roerend 1 minuut (tot de knoflook begint te verkleuren).
  • Voeg dan de tomaten toe en plet ze nog een beetje met een vork. Doe er suiker, zout en peper bij en laat dit tomatenmengsel circa 15 minuten op een laag vuurtje sudderen.
  • Roer dan de granaatappelmelasse erdoor en voeg de auberginestukken toe. Roer goed door en laat dit nog zo’n 20-30 minuten sudderen tot de tomaat uit elkaar gevallen en de aubergine volledig gaar is. Als de saus te droog dreigt te worden kun je rustig een paar eetlepels water toevoegen.
  • Voeg op het laatst de kikkererwten toe en verwarm deze in de saus. Bestrooi het gerecht met peterselie en serveer met pitabroodjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *