Ik zal het maar meteen opbiechten: ik heb me weer eens niet aan een recept gehouden. Volgens het Ottolenghi-recept (dit komt uit “Plenty”) ging ik namelijk een farro-salade maken, een vegetarische farro-salade om precies te zijn. Het eindresultaat werd erg lekker, maar er zat geen farro in en het was ook niet vegetarisch. Oh, en er moest ook honing in de dressing en die was op. Ik zal me even nader verklaren…

salade-van-mini-penne-met-geroosterde-paprika

Farro is een graansoort waar ik nog nooit iets mee gemaakt heb en waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben. Het is echter niet iets wat je simpelweg in een supermarkt koopt; je moet er wel een tripje naar de natuurwinkel voor ondernemen. Daar heb ik even geen tijd voor, de kleine snuffel houdt me nogal bezig…
Het recept is eenvoudig vegetarisch te maken door de rauwe ham weg te laten. Die zat er in het originele recept ook niet in (in “Plenty” staan alleen vegetarische recepten), dus dat kan geen kwaad. Tenslotte de honing: die heb ik vervangen door een eetlepel suiker. Smaakte ook goed!
Kortom: de culi-politie zal er wel weer schande van spreken, maar hé, die zijn niet de baas in mijn keuken!

salade-van-mini-penne-met-geroosterde-paprika_2

Ingrediënten

150 gr farro (of in mijn geval: mini-penne)
2 rode paprika’s
1 eetlepel verse oregano of tijm
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
100 gr feta, verkruimeld
100 gr rauwe ham, in reepjes gescheurd (vleeswaren, optioneel)
sap van 1 citroen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing (of in mijn geval: suiker)
¼ theelepel piment
¼ theelepel (gerookt) paprikapoeder
½ teentje knoflook, heel fijn gehakt
¼ theelepel zout

Bereidingswijze

  • Bereid de farro of de mini-penne volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  • Rooster de paprika’s boven de gasvlam van het gasfornuis of leg de paprika’s (circa 25 minuten) in een hete oven (250 graden Celcius) tot ze flink verkleurd zijn.
  • Stop de paprika’s dan in een plastic zak en laat ze daar een half uurtje in afkoelen. Het vel laat zich dan heel gemakkelijk verwijderen en de paprika’s hebben een heerlijke, zoetige smaak gekregen. Snijd de paprika’s in repen van circa 1 cm breed.
  • Meng in een grote schaal de farro, de paprika’s, de oregano, de lente-uitjes en de feta.
  • Klop of schud een dressing van het citroensap, de olijfolie, de honing, het pimentpoeder, het paprikapoeder, de knoflook en het zout en giet de dressing over de salade. Vermeng goed.
  • Scheur als laatste de plakjes rauwe ham in reepjes en meng door de salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *