Tot een paar jaar geleden kon ik niet echt warm lopen voor de smaken van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daar kwam verandering in toen ik het boek “Duizend-en-één smaken” van Claudia Roden (Fontaine Uitgevers) ontdekte. In dit boek bespreekt ze de keukens van Marokko, Turkije en Libanon. Vooral het Libanon-gedeelte vind ik briljant en het onderstaande recept is een typische mezze.

Baba ghanouj vind je in het hele Midden-Oosten, maar deze versie is een beetje apart door de toevoeging van de Griekse yoghurt. Wat mij betreft een schot in de roos, want de yoghurt maakt het nog frisser. Serveer met pitabrood!

Ingrediënten (6-8 personen)

2 aubergines (samen ongeveer 650 gr)
3 eetlepels tahini (sesampasta)
sap van 2 citroenen
2 dl Griekse yoghurt
2 teentjes knoflook, geraspt of heel fijn gehakt
(zee)zout
2 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels (blad)peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

  • Prik de aubergines rondom in met een scherp mes of een vork. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, bekleed het rooster met aluminiumfolie en leg de aubergines ongeveer 45 minuten in de oven (halverwege draaien). De aubergines moeten dan helemaal zacht en gerimpeld zijn. Laat afkoelen.
  • Verwijder de schil en prak het vruchtvlees met een vork fijn in een zeef – het is bedoeling dat al het aanwezige vocht afgevoerd wordt. Klop in een kom de tahini en het citroensap door elkaar.
  • Meng de yoghurt erdoor en voeg de uitgelekte auberginepuree, het zout en de knoflook toe. Meng goed door elkaar en proef of er eventueel wat meer zout bij moet.
  • Presenteer de baba ghanouj op een platte schaal en garneer met de olijfolie en de peterselie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *