De laatste tijd ben ik me een beetje aan het verdiepen in de boeken van Amber Albarda. Ze gaan over gezond eten, bewuste keuzes maken en je als gevolg daarvan fitter voelen. Ik denk niet dat je je echt gelukkiger en mooier kunt eten, maar er staan wel aantal zinnige tips in. In kort komt het hierop neer: eet “echt” eten (dus niks uit pakjes en zakjes), minder suiker en minder tarwe.

Met “echt” eten zit het bij mij wel redelijk goed, maar qua suiker- en tarwe-inname valt er nog wel wat te verbeteren. Bovendien ben ik – na het lezen van “Eet jezelf mooi, slank en gelukkig” (Uitgeverij Spectrum) – tot de conclusie gekomen dat het waarschijnlijk een goed idee is (voor mij!) om wat meer essentiële vetzuren binnen te krijgen. Die zitten o.a. in noten – maar die krijg ik niet weg. Ik ga me dus meer richten op lijnzaad (door de yoghurt bij het ontbijt), zaden en pitten en vooral: meer vis. Ik ben gemotiveerd!

Sobanoedelsalade met pindasaus

Toen ik deze salade maakte – oorspronkelijk volstrekt ongehinderd door de ideeën van Amber – bedacht ik dat dit eigenlijk helemaal geen slechte start was. Ik gebruikte een recept van Bill Granger (uit “Bill’s Asian basics” – Uitgeverij Fontaine) als uitgangspunt, maar paste het links en rechts een beetje aan. Zo verving ik de eiernoedels door sobanoedels (gemaakt van boekweit, Amber is vast trots op me). De lijnzaadolie en sesamolie leveren behoorlijk wat “goede” vetten. Pindakaas is (met mate) toegestaan en honing lijkt me een goede vervanger van geraffineerde suikers.

Het belangrijkste is echter: Lekker! Want het moet wel leuk blijven, he?!

Ingrediënten (4 personen)

300 gr sobanoedels
1½ eetlepel vloeibare honing
2 eetlepels pindakaas met stukjes
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel neutrale olie (bv. lijnzaadolie)
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel balsamico azijn
150 gr kipreepjes
150 gr wortel, geraspt of geschaafd
1 rode paprika, in dunne reepjes

Bereidingswijze

Sobanoedelsalade met pindasaus_2

  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (in mijn geval: 5 minuten), spoel af met koud water en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Klop een dressing van de honing, de pindakaas, het limoensap, de lijnzaadolie, de sesamolie, de sojasaus en de balsamico.
  • Neem een grote kom en vermeng hierin de noedels met de dressing, de kipreepjes (kant-en-klaar gekocht, dat kan beter…), de wortel en de paprika.
    Ik had het niet in huis, maar het lijkt me een heel fijn plan om wat grofgesneden koriander over deze salade te strooien.

NB: Excuses voor de rampzalige fotografie (met mobiele telefoon gemaakt). Ik heb nu echt een heel mooi fototoestel, maar daar heb je thuis zo weinig aan als je het apparaatje in de winkel hebt laten liggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *