In mijn wekelijkse groentepakket tref ik regelmatig snijbiet aan. Dit is mijn favoriete gerecht met deze groente, dat ik geregeld maak: snijbietomelet met geitenkaas. 

Zoals jullie weten, haal ik elke week mijn groentepakket op bij Biologisch Dynamisch Landbouwbedrijf ‘De Meander’ in Brummen. Daar zit met enige regelmatig een flinke bos snijbiet in. Ik heb trouwens zelf ook wel wat snijbiet in de tuin staan, omdat het één van de weinige groenten is die hier niet door de slakken wordt geruïneerd (maar dat is een ander verhaal).
Omdat ik denk (maar dat weet ik niet eens zeker) dat snijbiet niet erg lang houdbaar is, gebruik ik het meestal meteen. Hieronder geef ik het recept voor mijn favoriete gerecht, dat je trouwens ook prima met (wilde) spinazie zou kunnen maken. Beide groenten hebben als eigenschap dat er een indrukwekkende hoeveelheid de pan in gaat en dat die berg vervolgens enorm slinkt…

Heb je geen geitenkaas (of feta) in huis, gooi het dan eens over een compleet andere boeg: maak de omelet zónder kaas en serveer ‘m met een flinke klodder zoet-zure chilisaus. Vind ik ook heel lekker!

Snijbietomelet

Ingrediënten

klontje roomboter
300 – 400 gr snijbiet (stelen fijngesneden, bladen grofgesneden)
snufje chilivlokken
3 eieren (geklutst)
50 gr zachte geitenkaas (of eventueel feta)
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Neem een ruime koekenpan waarvoor je een goed passend deksel hebt. Laat het klontje boter op matig vuur smelten.
  • Doe de snijbiet in de pan en laat dit in ongeveer 5 minuten slinken. Roer regelmatig door.
  • Als je er van houdt, kun je nu een snuf(je) chilivlokken toevoegen. Ik kan het aanbevelen!
  • Kluts de eieren met een beetje zout en peper en giet ze bij de snijbiet. Verdeel het eimengsel goed over de pan.
  • Verkruimel de geitenkaas over de omelet. Dek nu de pan af met het deksel en zet het vuur laag. Als het ei nét gestold is, is de omelet klaar!

En dan dit…

Wil je meer weten over koken met kaas, eieren en/of groenten? Dan vind je hieronder een paar tips!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Alice Zaslavsky - Een ode aan groentenSophie Matthys - EierenMorgan McGlynn - Zelf kaas makenNiven Kunz - Groente menu'sLucy O'Reilly - EiFrederic van Tricht - Het kaasboekSophie Gordon - No waste groenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *