Een perfect gerecht voor koude winterse dagen: pompoenlasagne. Ik maakte dit het afgelopen weekend terwijl de sneeuw naar beneden dwarrelde – waarschijnlijk smaakte het door de witte omgeving nóg beter!

De oplettende lezer (ja, jij dus) zal nu gaan sputteren dat ik hier al eens een recept voor lasagne met pompoen, saucijzen en rozemarijn geplaatst heb. Dat klopt, en des te opmerkelijker dat je met vrijwel dezelfde ingrediënten zo’n compleet andere ovenschotel kunt maken. Als ik moet kiezen, kies ik voor de onderstaande variant, want ik was echt blown away door deze fantastische smaken.

Het slimme trucje in dit recept betreft de pompoen. Die wikkel je (zonder olie, boter, zout of peper) in stukken aluminiumfolie en leg je een uur in een hete oven. Weersta de verleiding om de oven na 3 kwartier uit te schakelen. Dan begin je de pompoen namelijk te ruiken en denk je dat alles gaar is. Nee, maak dat uur vol, laat de pompoen in het folie afkoelen en kijk dan wat er gebeurd is: de oranje groente is botermals (zelfs de schil is bruikbaar!) en door de natuurlijke suikers zijn er donkeroranje gekarameliseerde randen. En dat betekent: extra smaak! Oh mensen, zó lekker – vast ook zónder sneeuw!

Het recept komt uit “Pastabijbel” van Roberta Pagnier (Carrera Culinair).

Ingrediënten

1 middelgrote pompoen, zonder zaden, in 6-8 parten verdeeld
400 gr verse varkensworst, zonder vel, verkruimeld
200 ml droge witte wijn
100 gr geraspte Parmezaanse kaas
4 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
1 bakje verse lasagnebladen (250 gr)
100 gr roomboter
80 gr patentbloem
1 liter volle melk
snufje nootmuskaat
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Pompoenlasagne

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven tot 200 graden Celsius.
  • Wikkel de pompoenparten zorgvuldig in aluminiumfolie en zorg dat de pakketjes goed afgesloten zijn. Leg ze op een bakplaat en gaar ze 1 uur in de oven. Laat daarna afkoelen en haal ze vervolgens uit het folie. Je kunt de pompoen in kleine stukjes snijden, maar je kunt ook een stamppotstamper gebruiken om de pompoen fijn te pletten (dat deed ik). Zet even apart tot gebruik.
  • Doe de stukjes varkensworst in een grote koekenpan. Bij varkensvlees gebruik ik eigenlijk nooit extra olie, maar als je wilt kun je hier scheutje olijfolie bij doen. Fruit het worstvlees tot het goudbruin is en giet dan de witte wijn erbij. Laat dit 10 minuten op redelijk hoog vuur inkoken. Na 10 minuten is het grotendeels verdampt. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  • Maak in de tussentijd in een andere pan de bechamelsaus: smelt de boter op matig vuur, roer de bloem erdoor en bak dit 2-3 minuten. Schenk dan de melk erbij en roer fanatiek met een garde om de klontjes eruit te krijgen. Breng de saus nét aan de kook en zet dan het vuur heel laag. Blijf regelmatig roeren, terwijl de saus nog zo’n 20 minuten verwarmd wordt – je zult zien dat de bechamel telkens een beetje indikt. Breng de saus op smaak met verse nootmuskaat en zout en peper.
  • Meng de pompoen met het worstvlees en doe er ook de helft van de bechamelsaus bij. Proef even of de smaak goed is – dit is je laatste kans om zout en/of peper toe te voegen.
  • Neem een grote ovenschaal en vet die in met een beetje olijfolie. Zorg ervoor dat de oven nog steeds op 200 graden Celsius staat. Schep een laagje bechamelsaus in de schaal. Leg daar lasagnevellen bovenop, schep er dan een laag pompoenmengsel op en bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Herhaal dit zo vaak je wilt. Eindig met een laag bechamel en strooi de resterende kaas erover (behalve als je zoals ik geen bechamelsaus meer hebt…. dan eindig je gewoon met een laag pompoen-worst-mengsel).
  • Bak de lasagne 15 minuten in de oven. Verdeel de rozemarijnnaaldjes over de bovenlaag en zet de schaal nog 10 minuten terug in de oven. Laat even afkoelen voor je de lasagne serveert en dan…. enjoy!

En verder…

Zoek je andere kookboeken van Roberta Pagnier, of andere boeken over pasta, of andere (gerelateerde) uit de bijbel-serie? Ze staan hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als jij via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Roberta Pagnier - Roberta s cucina poveraJanneke Philippi - Pasta risotto en gnocchiMari Maris - GroentebijbelBrianna Claxton - Vegan pastaSandra Mahut - LasagneChicksLoveFood - OvenbijbelMarcella Hazan - De klassieke Italiaanse keukenRoberta Pagnier - Pastabijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *