Dit wilde ik al een tijdje proberen: one-pot pasta. Een methode waarbij je saus en pasta niet afzonderlijk bereid, maar alles in één pan klaar maakt. En: het werkt! Dit was echt heerlijk…

Het recept dat ik gebruikte plukte ik van buzzfeed, maar er staan vergelijkbare gerechten in “One pot pasta” van Véronique Cauvin (Deltas Centrale Uitgeverij) en “Superpasta in 1 pan” van Sabrina Fauda-Rôle (Becht). Ik maakte de pesto zelf (beschreven in het recept) en gebruikte ook tomaten die ik zelf geroosterd had, maar als je hier geen tijd (of zin) voor hebt kun je natuurlijk altijd pesto of tomaten uit een potje gebruiken.
Voor alle duidelijkheid: ik ben er in het recept van uitgegaan dat je zélf pesto maakt, maar kant-en-klare tomaten op olie gebruikt.

Ingrediënten (3 personen)

1 teentje knoflook, grofgehakt
grote handvol verse basilicum (ik plukte een heel plantje kaal)
2 eetlepels pijnboompitjes
Parmezaanse kaas, blokje 2 x 2 cm, in stukjes
olijfolie
400 gr kipfilet, in blokjes
500 ml kippenbouillon
120 gr gedroogde tomaten, in reepjes gesneden (*)
225 gr volkoren pasta
mespunt chilivlokken
75 gr rucola
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

One-pot pasta met pesto en tomaat

Bereidingswijze

  • Maak als eerste de pesto. Gebruik hiervoor een (kleine) keukenmachine en maal knoflook, basilicum, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas fijn. Giet er olijfolie bij (en blijf malen) tot er nét vloeibare pesto is ontstaan. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Neem een grote pan met een goed passend deksel en verwarm hierin 2 eetlepels olijfolie op matig vuur. Bestrooi de kipstukjes heel licht met zout en peper en bak ze in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar in de olie. Haal de kip uit de pan en houd warm.
  • Doe de bouillon in de lege pan, samen met de gedroogde tomaten (*), de pasta (ik gebruikte rigatoni) en de chilivlokken. Breng de bouillon aan de kook, leg het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de pasta in ongeveer 15 minuten gaar (al dente) koken. Je zult zien dat de vloeistof hiervoor precies voldoende is. De pasta wordt gaar, de bouillon is volledig erin getrokken.
  • Doe de kip terug in de pan en voeg de pesto en de rucola toe. Roer even door, zodat alles goed warm wordt en de rucola slinkt.
  • Serveer direct!

(*)  Het recept is gebaseerd op gedroogde tomaten uit een potje, die je meekookt met de pasta. Je kunt de tomaten eventueel ook pas toevoegen nadat de pasta gekookt is. Voor tomaten die je zelf roostert (en die veel zachter zijn dan de exemplaren uit een pot) geldt zeker dat je ze pas op het laatste moment toevoegt en alleen even verwarmt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *