De totstandkoming van deze blogpost was een tikje moeizaam. Op zich was het een vrij normale planning: maak dit toetje op maandag en schrijf er op dinsdag een stukje over. Ware het niet dat de maandag én de dinsdag anders verliepen dan gepland.

Kokosrijstebrij met citroengras-limoensiroop

Op de betreffende maandag kwam de hemel naar beneden gevallen qua hagelstenen en regenwater. Thuis leek dit geen schade op te gaan leveren en ik had er alle vertrouwen in dat de winkel wel buiten schot zou blijven. Voor de zekerheid ging ik toch even kijken… Om een lang verhaal kort te maken: brandweer, wegpompen, opruimen, schoonmaken. En ergens tussendoor maakte ik deze kokosrijstebrij. Omdat kokos, zeker in combinatie met limoen, alles beter maakt.

Het recept is van Bill Granger en komt uit delicious. (augustus 2014).

Ingrediënten (6 personen)

200 gr dessertrijst
1 liter (half)volle melk
75 gr fijne kristalsuiker
75 gr geraspte kokos
400 ml kokosmelk
100 gr fijne kristalsuiker
100 ml limoensap
rasp van 3 limoenen
2 stengels citroengras, gekneusd

Bereidingswijze

Kokosrijstebrij met citroengras-limoensiroop_2

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Neem een grote (grote!) ovenschaal en doe hierin de rijst, de melk en 75 gr suiker. Roer dit een paar minuten door, zodat de suiker oplost.
  • Doe dan de kokos en de kokosmelk erbij en vermeng opnieuw goed.
  • Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven, schep dan de brij goed door en zet de schaal opnieuw voor 60 minuten in de oven. Er komt een vel op de rijstebrij en er ontstaat ook een lichtbruin kleurtje.
  • Maak in de tussentijd de siroop. Neem hiervoor een stevig steelpannetje en vermeng 100 gr suiker met het limoensap, de limoenrasp, het citroengras en 150 ml koud water.
  • Laat dit langzaam op een laag vuur aan de kook komen en laat het vervolgens zo’n 5 minuten heel rustig doorkoken.
  • Neem het pannetje van het vuur en laat de siroop geheel afkoelen. Verwijder uiteindelijk het citroengras.
  • Serveer de rijstebrij in een kommetje en schenk er een paar eetlepels siroop over.

Omdat ik niet de gelegenheid had om de rijstebrij in warme, dik vloeibare vorm, te fotograferen, ziet de foto er misschien een tikje merkwaardig uit. Deze rijst kwam namelijk rechtstreeks uit de koelkast – wat echter wel bewees dat je dit nagerecht prima zowel warm als koud kunt eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *