Een hartige taart is een fijne oplossing om alle restjes in de koelkast eens even op te maken. In die zin bestaat er voor mij dan ook geen standaardrecept voor de vulling van zo’n taart. Sterker, ik kan alleen maar aanbevelen dat je er alles in propt wat je lekker vindt en that’s it. Nee, ik wil het vandaag niet uitgebreid hebben over de vulling of het eimengsel, maar over het deeg voor de bodem.
Vroeger (…) maakte ik braaf een korstdeeg voor elke hartige taart die door mij gebakken werd. Toen ik daar schoon genoeg van had (want: soms serieus lui) stapte ik over op het gebruik van kant-en-klaar deeg voor hartige taart. Makkelijk, maar klein minpuntje: niet echt lekker.

hartige-taart-met-een-bodem-van-kwarkdeegDe oplossing kwam van een geachte klant, die mij attendeerde op een buitengewoon eenvoudig recept voor een deegje waarin gebruik gemaakt werd van kwark. Ze was zelfs zo vriendelijk om de juiste verhoudingen even in een email toe te sturen. Het duurde daarna even, maar nu heb ik het dan toch gebruikt – met verbluffend effect. Het deeg is in een handomdraai gemaakt, laat zich gemakkelijk uitrollen en is zeer smakelijk. Hoewel de vulling van m’n taart niet bepaald spectaculair te noemen was, was de hartige taart een groot succes – met dank aan de bodem die de show stal!

Deeg

300 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr kwark
4 eetlepels melk
zout

hartige-taart-met-een-bodem-van-kwarkdeeg-2

Doe alle ingredienten bij elkaar in een schaal en vermeng met een vork. Kneed er dan met koude handen een soepel deeg van. Vorm een bal van het deeg en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het dan uit op een licht met meel bestoven ondergrond en bekleed een ovenvaste bakvorm (doorsnede circa 26 cm) ermee. Blind bakken is niet nodig!

Vulling

1 prei, in dunne ringen
4 lente-uitjes, in dunne ringen
1 gele paprika, in kleine stukjes
1 groene paprika, in kleine stukjes
100 gr champignons, in dunne plakjes
1 gerookte kipfilet, in kleine stukjes (ca. 150 gr)
stukje salami, in kleine stukjes (ca. 50 gr)
1 theelepel gedroogde Provencaalse kruiden
zeezout en versgemalen peper

Doe een scheutje olie in een grote koekenpan en fruit hierin alle groenten maximaal 10 minuten. Voeg de laatste minuten de salami en kipfilet toe en breng op smaak met de Provencaalse kruiden, zout en peper. Schep deze vulling op de bodem van kwarkdeeg.

Eimengsel

1 bekertje (125 ml) creme fraiche
3 eieren
scheutje melk
verse kruiden naar wens, fijngesneden (ik gebruikte oregano, salie en basilicum)
zeezout en versgemalen peper
100 gr geraspte kaas naar wens (ik gebruikte een mix van Goudse belegen en Parmezaanse kaas)

  • Meng alle ingredienten door elkaar en giet dit mengsel over de groentevulling. Strooi de geraspte kaas erover en schuif de schaal circa 30 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden. Smakelijk!
    Excuses: ik heb vergeten een foto te maken van het eindresultaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *