Toen vorige week zaterdagavond het nieuws naar buiten kwam dat De Bijenkorf in Arnhem per 1 januari 2014 gaat sluiten was dat – voorzichtig uitgedrukt – nogal een nare verrassing. Er gingen al jaren geruchten over een mogelijke sluiting en dus besteedde niemand daar nog veel aandacht aan, maar nu was het dan toch echt waar. In eerste instantie maakte ik me vooral druk over de effecten die deze sluiting zal hebben op m’n eigen winkeltje – ik zag het allemaal niet zo positief. Inmiddels is de stemming iets gekeerd, geholpen door een aantal zeer ondersteunende mensen die erop wezen dat iedere verandering ook nieuwe kansen biedt (al is me nog niet geheel duidelijke welke…) Dus: welkom in Arnhem, Primark!

Gnocchi met bieslook en mosterdsausVoor de 99 werknemers van De Bijenkorf ligt het waarschijnlijk allemaal niet zo gunstig. Tuurlijk, ze kunnen wellicht bij Primark of een andere Bijenkorf-vestiging aan de slag – maar in de praktijk zal niet iedereen daarmee geholpen zijn. Cook & Book is gevestigd aan de Zwanenstraat, tegenover het magazijn en de personeelsingang van De Bijenkorf en ik ken de meeste werknemers een beetje. Hun lot gaat me oprecht aan het hart.

Tijdens deze ietwat bedrukte week leek een gerecht met comfort food op z’n plek. In “Foodies Magazine” (augustus 2013) stond dit recept, wat met recht wat lekkere troost bood!

Gnocchi met bieslook en mosterdsaus_2Ingrediënten (2-3 personen)

500-600 gr gnocchi1 ui, fijngesnipperd
8 plakjes ontbijtspek
250 ml slagroom
3 eetlepels grove mosterd
bosje bieslook (20 gr), fijngehakt
snufje suiker
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Neem een grote koekenpan met een anti-aanbaklaag. Doe de plakjes spek in de droge koekenpan en bak ze krokant. Neem het spek uit de pan en laat de plakjes op wat keukenpapier uitlekken.
  • Doe de ui in de koekenpan bij het vrijgekomen spek en fruit deze glazig. Doe de slagroom erbij en laat alles 4-5 minuten inkoken. Roer dan de mosterd erdoor en kook deze ook even kort mee.
  • Kook in de tussentijd de gnocchi in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking (zo’n 2-3 minuten, als ze komen bovendrijven zijn ze gaar). Giet de gnocchi af en laat ze goed uitlekken.
  • Schep de gnocchi en de bieslook door de mosterd-roomsaus en verwarm even mee. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gnocchi over de borden en leg de plakjes ontbijtspek er bovenop. Houd eventueel wat bieslook en wat verkruimeld ontbijtspek achter om de borden mee te garneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *