Geroosterde pompoen met spicy yoghurt en koriandersaus

Als mensen in de winkel op zoek zijn naar een boek met snelle en eenvoudige recepten, komen de boeken van Ottolenghi hiervoor niet in aanmerking. Hoe heerlijk de gerechten ook zijn, ze zijn best een tikje bewerkelijk en voor beginners in de keuken te hoog gegrepen. Behalve dit recept.
Ook volgens meneer Ottolenghi zelf is dit “waarschijnlijk wel het eenvoudigste recept in dit boek” – waarbij “dit boek” slaat op zijn nieuwste pareltje, “Plenty more” (Fontaine Uitgevers). Weer een briljant boek!

Dit recept is dus eenvoudig en hoewel het een beetje tijd kost, doet de oven het meeste werk. Wel even een waarschuwing: je moet absoluut van koriander houden, want dit kruid is nogal nadrukkelijk aanwezig. En met koriander is het een kwestie van “you love it, or you hate it”….

Ingrediënten (4 personen)

1 grote flespompoen (ongeveer 1,4 kg)
1 theelepel kaneelpoeder
6 eetlepels olijfolie
50 gr koriander, zowel de blaadjes als de steeltjes
1 klein teentje knoflook, in grove stukken
200 gr volle yoghurt
1½ theelepel sriracha (pittige chilisaus)
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

Geroosterde pompoen met spicy yoghurt en koriandersaus_2

  • Verhit de oven voor op 225 graden Celsius.
    Als je wilt (en ik wil dat) kun je de pompoen schillen. Het hoeft niet, je moet een ongeschilde pompoen gewoon 5 minuten langer roosteren, maar ik vind het lekkerder om de schil te verwijderen (op de foto kun je zien dat ik de pompoen niet geschild had – en ik trok opnieuw de conclusie dat ik beter toch wél die moeite had kunnen doen). Wat je ook beslist: snijd de pompoen in de lengte doormidden en verwijder de zaden en de draden.
  • Snijd dan de pompoen in stukken van ongeveer 1 x 5 cm. Doe de stukken in een grote ovenschaal, samen met het kaneelpoeder, 2 eetlepels olie en royaal zout en peper. Hussel de hele boel om (gebruik hiervoor gewoon je handjes) tot alle stukken pompoen met de olie en de specerijen zijn bedekt.
  • Zet de schaal in de oven en rooster de pompoen in 35-40 minuten gaar. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
  • De pittige yoghurt is snel klaar: vermeng hier voor in een kommetje de yoghurt en de sriracha. Zet apart tot gebruik.
  • Voor de koriandersaus is het aan te bevelen om een blender te gebruiken: doe de koriander (blad + steeltjes), het teentje knoflook, de resterende 4 eetlepels olijfolie en een flinke snuf zout in de blender en pureer dit tot een vrij gladde saus.
  • Dien de pompoen op met de yoghurt en de koriandersaus. Je kunt dit als 2 aparte sauzen presenteren, maar je kunt ook de yoghurt en de koriandersaus heel licht met elkaar vermengen. Hoe dan ook: eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *