Easy paella

Ik doe normaal gesproken op maandag boodschappen bij een niet-nader-te-noemen supermarkt. Omdat ik geen uitgesproken fan ben van supermarkten, probeer ik gedurende de week zo veel mogelijk spullen te scoren bij de leuke adresjes in Arnhem (en op de markt), maar helemaal zonder super kan ik niet. Vorige week liep mijn planning helemaal in de soep en viel ook de maandag als boodschappendag uit. Daarom ging ik op zondagmiddag naar de niet-nader-te-noemen supermarkt. Laat ik met het positieve nieuws beginnen: als je op zondagavond wilt barbecueën, ben je dan op de goede plek. Het slechte nieuws: als je gewone boodschappen wilt halen, zie je vooral veel lege schappen. Ik bedoel: geen yoghurt. Geen yoghurt! Geen magere, geen volle, geen boeren, geen geiten – het hele yoghurtschap was leeg! Daar snap ik dan dus echt helemaal niets van.

Afijn, die yoghurt had ik niet nodig voor de paella die ik wilde maken. Ik had wel nodig: kip (hadden ze niet (behalve in gemarineerde barbecue-vorm) en ik ging er – zo bleek later – ten onrechte van uit dat ik dan misschien nog wel een paar filets in de vriezer had, uiteindelijk vervangen door varkensfilets), peterselie (hadden ze niet, heb ik vervangen door koriander die ik nog wél diepgevroren had) en 2 bakjes grote garnalen met staart (er was nog 1 bakje).
Ondanks al deze aanpassingen werd de paella heerlijk! Wat een geweldig recept! Want stel je voor dat ik wél alle juiste artikelen had kunnen bemachtigen… dan was het misschien nóg lekkerder geworden!

Onderstaand volgt het recept van Donna Hay (uit “Simple dinners”, Uitgeverij Van Dishoeck) met de originele ingrediënten, maar er is dus geen reden om in de stress te schieten als je niet exact de juiste spulletjes kunt krijgen…

Easy paella_2

Ingrediënten (4 personen)

1 rode ui, in dunne halve ringen
1 theelepel gedroogde chilivlokken
1 theelepel gerookt paprikapoeder
200 gr chorizoworst, in plakjes
500 gr kipfilet, in vrij grote stukken
250 gr kortkorrelige rijst
250 gr kerstomaatjes, eventueel gehalveerd
1 liter kippenbouillon
12 grote (rauwe) garnalen, gepeld, maar met staart er nog aan
handvol verse koriander of platte peterselie
1 citroen, in partjes

Bereidingswijze

  • Neem een grote pan met een dikke bodem en fruit hierin (op vrij hoog vuur) de ui, de chilivlokken, het paprikapoeder en de chorizo.
  • Gebruik geen olie, er komt al snel voldoende olie uit de chorizo vrij.
  • Bak de ui ongeveer 5 minuten en voeg dan de kip toe. Bak de kipstukken in opnieuw ongeveer 5 minuten aan alle kanten even aan.
  • Doe de rijst en de kerstomaten (*) in de pan en bak deze even mee, zodat alle rijstkorrels met wat chorizo-olie bedekt zijn.
  • Giet vervolgens de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten zachtjes bubbelen.
  • Voeg uiteindelijk de garnalen toe en laat de paella nog 5 minuten koken – tot de rijst en de garnalen gaar zijn.
  • Verdeel over de borden, bestrooi met koriander of peterselie en serveer met de partjes citroen.

(*) Omdat ik niet zo’n liefhebber ben van rauwe tomaten, voegde ik de kerstomaatjes al vroeg in het kookproces toe. Je kunt ze ook alleen de laatste 5 minuten meekoken – of pas helemaal aan het eind erbij doen (samen met de koriander/peterselie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *