Dit even smakelijke als eenvoudige recept maakte ik een aantal jaren geleden regelmatig – maar op de één of andere manier was het weggezakt uit m’n repertoire. Nu is het volledig herontdekt en móet ik het recept met jullie delen: de coq au Riesling van Nigella Lawson!

Het moge duidelijk zijn: hier wordt een kippetje in wijn gestoofd. In een witte wijn, deze keer. Gebruik een dróge Riesling en vraag je wijnverkoper om een fles die prima te drinken is, maar niet te duur. De helft van de fles belandt immers in de pan, maar de andere helft is gewoon voor jou!

Het recept komt uit “Nigella express” van Nigella Lawson (Atlas Contact).

Ingrediënten (3 personen)

125 gr mager spek, in blokjes
1 kleine prei, in dunne ringetjes
2 grote kipfilets (of 2 grote kippenbouten)
2 laurierblaadjes
150 gr oesterzwammen, in reepjes gescheurd
375 ml droge Riesling
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Coq au Riesling

Bereidingswijze

  • Neem een grote pan met een dikke bodem en een goed passend deksel. Doe hier de spekblokjes in en bak ze tot ze een beetje krokant zijn.
  • Voeg de prei toe en laat die 2 minuten meebakken.
  • Doe dan de kip, de laurierblaadjes, de oesterzwammen en de Riesling erbij en breng (voorzichtig) op smaak met zout en peper.
  • Breng de wijn aan de kook, draai het vuur laag en leg het deksel op de pan. Laat alles ongeveer 30 minuten heel zachtjes koken.
  • Haal de kip uit de pan en scheur (met 2 vorken, want: gloeiend heet) of snijd de kip in stukjes. Doe de stukjes terug in de pan en laat nogmaals 10 minuutjes zachtjes koken. Breng eventueel nog op smaak met extra zout en peper.
  • Serveer de coq au Riesling met een lange, brede pastasoort waar je alleen een klein klontje boter en wat geraspte Parmezaanse kaas aan toevoegt.

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *