Gewokt rundergehakt met parelgort en sperziebonen klinkt minder lekker dan het gerecht is. Bovendien doet de titel geen recht aan de paksoi die er ook ingaat en wordt de allesbepalende sojadressing genegeerd. Dit is een recept voor sojasausliefhebbers!

Sojasaus heb ik altijd in grote hoeveelheden (lees: 3 flesjes) in huis. Ik gebruik het veel en graag en het is voor mij zo’n typisch ingrediënt dat elk gerecht verbetert. Ik vind het zelfs zó lekker dat ik op hele luie dagen wel eens alleen rijst kook en daar dan flink wat sojasaus bij doe. En verder niks. En daar kan ik dan zó van genieten!

Vandaag heb ik er dan toch echt wel wat meer mee gedaan en ik ben blij met het eindresultaat: de sojadressing is heel nadrukkelijk aanwezig en scoorde bij mij dus hoge punten!

Het recept komt uit “Granen easy” van Anna Shillinglaw Hampton (Becht).

Ingrediënten (2 personen)

150 gr parelgort
200 gr sperziebonen, gehalveerd
200 gr rundergehakt
1 kleine paksoi, in stukjes
125 ml sojasaus
1 theelepel sesamolie
3 rode pepertjes, in dunne ringetjes (eventueel zonder zaadjes en zaadlijsten)
1 teentje knoflook, geraspt
2 theelepels geraspte gember
3 eetlepels olijfolie
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Gewokt rundergehakt met parelgort en sperziebonen

Bereidingswijze

  • Bereid de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking in licht gezouten water. Houd warm tot gebruik.
  • Kook de sperziebonen ongeveer 5 minuten in licht gezouten water. Giet het water af en houd de boontjes warm tot gebruik.
  • Neem een wok en bak hierin het rundergehakt rul. Ik gebruikte hierbij geen extra olie, maar doe dat gerust wel als je dat wilt. Als het gehakt gaar is, kunnen de sperziebonen en de stukjes paksoi erbij. Roerbak alles een paar minuten op hoog vuur.
  • Schud of klop in de tussentijd een dressing van de sojasaus, de sesamolie, de rode peper, de knoflook, de gember en de olijfolie. Giet de dressing (iets meer dan de helft, voeg extra toe als je vindt dat het gerecht te droog blijft) bij het gehakt en de groenten, breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes sudderen. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Serveer het gehakt en de groenten met de parelgort en geef de resterende dressing er apart bij.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *