Wat een heerlijke zonnige dagen hebben we al gehad – en hopelijk volgen er deze zomer nog veel meer! Een klein, makkelijk receptje dat je op zo’n dag prima op tafel kunt zetten is deze bruschetta met serranoham, pecorino en truffelmayonaise.

In deze versie worden dikke sneeën ciabatta besmeerd met truffelmayonaise en vervolgens rijkelijk belegd met smaakmakers als ham, kaas, salie, pijnboompitten en honing. Je kunt rustig variëren (gebruik bijvoorbeeld parmaham in plaats van serranoham, of gorgonzola (of Parmezaanse kaas) in plaats van pecorino), maar zorg dat de smaken krachtig blijven. Besprenkel de bruschetta met een paar druppels aceto balsamico – en boom! Dit is geen flauwe boterham, hoor!

Het recept komt uit “Variatie op de plank” van Floor van Dinteren (Imagebooks Factory).

Ingrediënten (8 stuks)

Ciabattabrood
4 eetlepels truffelmayonaise
1 eetlepel pijnboompitjes
2 eetlepels milde olijfolie
8 blaadjes verse salie
8 plakjes serranoham
200 gr pecorino
1 eetlepel vloeibare honing
3 eetlepels aceto balsamico
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bruschetta met serranoham

Bereidingswijze

  • Snijd 8 dikke sneeën uit het ciabattabrood en besmeer ze met de truffelmayonaise.
  • Verhit een droge koekenpan op matig vuur en rooster hierin de pijnboompitten tot ze goudbruin kleuren. Laat afkoelen tot gebruik.
  • Giet de olijfolie in de koekenpan en bak de blaadjes salie ongeveer 1 minuut op matig-hoog vuur. Haal de blaadjes uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Ga nu de bruschetta’s opbouwen: drapeer de ham op het brood en verkruimel er royaal de pecorino over. Leg een blaadje salie op elke bruschetta, druppel er wat honing over en strooi de pijnboompitjes eroverheen.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer de bruschetta’s met een schaaltje aceto balsamico.

En verder…

Ben je op zoek naar meer borrelhapjes of wil je een spannende borrelplank samenstellen? Kijk dan hieronder voor boeken die je daarvoor alle inspiratie leveren!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

BorrelplankenKate Kasbee - Vegan op de plankFrancis Kuijk - Planken met een Indische twistSusan Aretz - Altijd borreltijdDjoni Makkink - Happen van de plankLaura Kieft - Het borrelhapjes bakboekSabrina Fauda-Role - Van de plankRamon Brugman - Borrelbijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *