Pizza en flammkuchen, wie houdt er niet van? Ik zeker wel, al rommelde ik twee recepten door elkaar om uiteindelijk deze heerlijke Boston flammkuchen te kunnen eten.

In het (hele leuke!) kleine boekje “Pizza & flammkuchen” van Danny Jansen (inmiddels omgedoopt tot “Pizza uit eigen oven”, Bowls & Dishes) staan diverse heerlijke recepten, gebaseerd op 3 verschillende bodems: de dunne Italiaanse pizzabodem, de dikke Amerikaanse pizzabodem en de superkrokante flammkuchenbodem. Van de Amerikaanse bodem ben ik niet zo’n liefhebber – ik heb mijn pizza’s (en flammkuchen) het liefst met een zo dun en zo knapperig mogelijke basis. Daarom husselde ik 2 recepten door elkaar en dat bleek een goede zet. Ik maakte namelijk een Boston pizza op een flammkuchenbodem…

Ingrediënten (1 flammkuchen)

175 gr patentbloem
3 gram droge gist
100 ml lauwwarm water
¼ eetlepel olijfolie
½ theelepel zout
100 gr verse spinazie
2 eetlepels crème fraîche
½ theelepel knoflookpoeder
½ rode ui, in dunne halve ringen
20 gr Emmentaler kaas, geraspt
20 gr Parmezaanse kaas, geraspt

Boston flammkuchen

Bereidingswijze

  • Doe het bloem en de gedroogde gist in een grote kom en vermeng dit. Giet steeds een beetje water en olijfolie erbij en vermeng dit met de droge ingrediënten. Je kunt dit in een keukenmachine doen, maar ik deed het gewoon met de hand. Voeg uiteindelijk het zout toe.
  • Kneed het deeg minimaal 10 minuten. Het blijft best vrij stug, dus kijk daar niet van op. Leg het deeg in een kom en dek het af met een iets vochtige theedoek. Laat het flammkuchendeeg 1 uur rijzen.
  • Rol het deeg uit op een vel bakpapier. Gebruik een klein beetje extra patentbloem voor het uitrollen en zorg dat je de bodem zo dun mogelijk maakt (maximaal ½ cm dik).
  • Verwarm de oven tot 250 graden Celsius (hete luchtoven).
  • Giet een ketel of een waterkoker met kokend water over de spinazie. Laat even afkoelen en knijp dan zorgvuldig met je handen het water uit de spinazie. Hak de spinazie fijn.
  • Smeer de flammkuchenbodem in met de crème fraîche en strooi er een beetje zout, peper en knoflookpoeder over. Verdeel de spinazie en de rode ui over de bodem en strooi de Emmentaler en de Parmezaanse kaas erover.
  • Bak de flammkuchen in 10-11 minuten gaar, goudbruin en lekker knapperig in de oven.

En dan dit…

Meer pizza’s? Kijk hieronder voor een overzichtje!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Danny Jansen - Pizza uit eigen ovenTanja Dusy - De alternatieve pizzaSimon Giaccotto - PizzabijbelGrill Guru - Easy pizza op de BBQKarin Luiten - Pizza en pastaAlba Pezone - PizzaDe Zilveren Lepel pizzaManon van Essen - Pizza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *