Zuurdesemtosti met gekaramelliseerde ui en EmmentalerIk had vorige week een absolute off-week. Je kon het zo gek niet verzinnen, of het ging wel mis. Printer kapot, laptop compleet kierewiet na een Windows update, nog steeds een beetje ziek, mega-splinter in m’n vinger, andere vinger succesvol opengehaald aan een scherpe rand, afspraak voor lenzencontrole liep in de soep, te veel afspraken, te weinig slaap – ik was er helemaal klaar mee.
Maar kijk: met wat hulp uit onverwachte hoek en een tripje naar de computerdokter komt dan toch weer alles op z’n pootjes terecht. Vandaag is het een goede dag – en ik ben erop gebrand dat het de hele week zo blijft!

Ondanks alle pech liet ik me – qua eten – niet uit het veld slaan. Onderstaand recept bewijst maar weer eens dat je met een paar simpele ingrediënten (waarvan ik eigenlijk alles standaard in huis heb) iets heel lekkers kunt maken. Het recept voor deze supertosti komt uit “The Smitten Kitchen cookbook” van Deb Perelman (Square Peg, verkrijgbaar in de winkel).

Ingrediënten (2 tosti’s)

1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel ongezouten roomboter (voor de uien) + 2 eetlepels om het brood te besmeren
2 (rode) uien, in dunne halve manen
2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
1 eetlepel aceto balsamico
4 sneden (zuurdesem)brood, iets meer dan 1 cm dik
85 gr geraspte Emmentaler (of gruyère)
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Zuurdesemtosti met gekaramelliseerde ui en Emmentaler_2Verhit de olijfolie en 1 eetlepel roomboter in een grote koekenpan en bak de uien ongeveer 5 minuten op matig-heet vuur.
  • Voeg de basterdsuiker en een snuf zout toe, verlaag de temperatuur tot matig en bak een extra 10 minuten (regelmatig roeren).
  • Doe uiteindelijk de aceto balsamico erbij en laat de uien nog 2 minuten inkoken. Breng op smaak met zwarte peper (en eventueel wat extra zout).
  • Laat dit mengsel afkoelen tot lauw (je kunt dit deel van het gerecht ook prima voorbereiden: bewaar de uien in een bakje in de koelkast en laat ze vóór verder gebruik op kamertemperatuur komen).
  • Besmeer de boterhammen royaal aan één kant met boter. Leg de beboterde kant naar beneden in een koekenpan, schep hier de helft van de uien op en leg daar de helft van de kaas bovenop. Sluit af met een tweede snee zuurdesem, met de beboterde kant boven. Doe hetzelfde met de tweede tosti.
  • Verhit de koekenpan tot matig-heet en bak de tosti 5 minuten aan beide zijden. Goddelijk, ik zou dit elke dag kunnen eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *