Omdat de fysieke winkel aan de Zwanenstraat in Arnhem nog welgeteld 1 week geopend is (laatste dag: zaterdag 1 oktober) heb ik van de laatste etalage een persoonlijke gemaakt: mijn eigen favoriete kookboeken (*).

(*) Er zijn méér favorieten, maar in de etalage staan alleen boeken die nu (nog) in de handel zijn. Daarom ontbreken een aantal schatjes (die uiteraard wel thuis liggen), zoals “Gli antipasti” van Anna del Conte, “USA cookbook” van Sheila Lukins en m’n collectie Williams-Sonomaboeken….

Allerlaatste etalage

De opsomming, in alfabetische volgorde van de achternaam van de auteur 😉

 • Molly Brown – Granen, peulvruchten & zaden  Ik ben nogal van de granen. En ook van de peulvruchten. Heerlijke recepten (belugalinzen met geroosterde tomaatjes…) en verder geen nonsens. My kinda book.
 • Julia Child – De kunst van het koken  Dit is natuurlijk een klassieker van de bovenste plank. Geweldige uitleg bij de recepten – en daardoor zijn er geen foto’s nodig. Het recept voor de rode kool met rode wijn en kastanjes is zó goed…
 • Hugh Fearnley-Whittingstall – Veg!  “Veg!” is een boek dat eigenlijk per ongeluk vegetarisch is. Een carnivoor als ik heeft niet eens in de gaten dat er geen vlees of vis in zit. Zó lekker! Mag ik even wijzen op de boerenkoolpizza met gekarameliseerde ui en kaas?
 • Donna Hay – Nieuwe klassiekers  Ik zou best heel graag Donna Hay willen zijn. Geweldige boeken, goedlopend tijdschrift, tv-serie, heerlijke eenvoudige gerechten maken in de testkeuken, en daarbij dan ook nog zo ongelofelijk kalm. Ik oefen vlijtig door te koken uit haar boeken (vooral dóórgaan…), waarbij deze favoriet is.
 • Denise Kortlever – All-day breakfast  Vraag niet waarom, maar ik heb een enorm zwak voor ontbijtboeken, terwijl ik zelf elke morgen hetzelfde eet. Maar: hoezo zou je ontbijtgerechtjes alleen ’s ochtends kunnen eten? Die pancakes en eggs Benedict smaken ’s avond ook heel goed, toch?
 • Giorgio Locatelli – Made in Italy  Omdat Giorgio prettig gestoord is. Als kind deugde hij eigenlijk nergens voor, maar zie: toch maar mooi een Michelin-ster bij elkaar gekookt. Voor mij geldt: Locatelli = god in de keuken. Ik kook nooit uit het boek, maar ik kijk vaak even ‘wat Giorgio ervan vindt’…
 • Jamie Oliver – Jamie in 30 minuten  Het valt niet mee om een favoriete Jamie aan te wijzen (“Jamie’s Italië” had ook best kunnen winnen), maar ja… de zoete aardappelpuree met mango chutney… goddelijk lekker.
 • Bart van Olphen – Bart’s fish tales Zonder onaardig te zijn over Bart (want: mensen, wát een fijne visrecepten!), gaat het hier toch om iemand anders: David Loftus. David is food fotograaf extraordinaire – ik ben vast zijn allergrootste fan.
 • Janneke Philippi – Soep Soepen, vooral de winterse, voedende soepen, bevatten magische, troostende eigenschappen. Comfort food op z’n allerbest – en ook nog eens heel eenvoudig. Als je me niet begrijpt: maak maar eens de chorizo-chilisoep met tortillachips uit dit boek.
 • Katie Quinn Davies – Wat Katie eet  Dit boek is niet bepaald een topper geworden in Nederland en daar snap ik helemaal niets van. Hele mooie recepten, goed maakbaar en sfeervolle fotografie. Elk gerecht dat ik uit dit boek maakte bleek een schot in de roos!
 • Stéphane Reynaud – De wilde keuken  Ik ben geboren en getogen op de Veluwezoom, heb daardoor een groot respect voor wilde zwijnen (die komen het hondje en ik vaker tegen dan ons lief is) en geniet enorm van het geweldige scharrelvlees (beter is er niet!) dat deze streek oplevert. Met dit boek naast je in de keuken kán het niet misgaan!
 • Anne Shooter – Kaneel & kardemom  Ik maakte uit dit boek een Joods gevlochten zoetbrood, challe met zeezout. Het werd het mooiste en lekkerste brood dat ik ooit maakte, met afstand. Ik mag er nog altijd graag over opscheppen.
 • Nigel Slater – Keukendagboek  Nigel is mijn held. Die man praat en schrijft zó sappig over eten dat ik er acuut trek van krijg. “Keukendagboek” lag maandenlang op mijn nachtkastje; het is een fantastisch boek om ’s avonds in bed te lezen.
 • Bep Vuyk – Groot Indonesisch kookboek  Bep is al jaren geleden gaan hemelen, maar haar boek is springlevend. Ik moet bekennen dat ik er bijna nooit uit kook (daarvoor is de afhaal-Indo op de hoek té lekker), maar feit is: onovertroffen collectie Indonesische recepten.
 • Christian Weij – Verrot lekker  Fermenteren is leuk, lekker en hip. Workshops door Christian zijn nóg leuker en zijn boek over fermenteren is het allerleukst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *