Boerenkool is zo lekker! Ik experimenteer er graag mee; de bewijzen daarvoor zijn op dit blog probleemloos terug te vinden. Echter… als ik heel eerlijk ben eet ik boerenkool het allerliefst gewoon als stamppot. Lekker traditioneel en Hollands en het smaakt het best als mijn maman het heeft klaargemaakt!
Dat blijft na vandaag zo, al is deze boerenkoolpizza wel echt goed! Heel verrassend en volstrekt origineel. Helaas was ik niet zelf zo inventief: het recept komt uit “Veg!’’ van Hugh Fearnley-Whittingstall (Uitgeverij Becht). Geweldig boek met nog veel meer verrassende (vegetarische) groentegerechten.

Voor een pizza heb je natuurlijk een bodem nodig. Ik zal jullie niet vervelen met hoe je zo’n bodem aanpakt. Wat mij betreft koop je een kant-en-klaar exemplaar, maak je zelf een bodem met behulp van pizzameel of maak je ‘m echt ‘from scratch’ – als je maar een bodem hebt!

Ingrediënten (2 pizza’s)

2 pizzabodems
2 eetlepels lijnzaadolie of olijfolie
2 (rode) uien, gehalveerd en in dunne halve manen gesneden
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
250 gr boerenkool, in dunne reepjes
1 bol mozzarella
2 grote handenvol geraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 225 (of als het kan: 250) graden Celsius. Zet meteen een bakplaat of een pizzasteen in de opwarmende oven, zodat deze zo heet mogelijk kan worden – alles voor een crispy bodem!
 • Verwarm de olie in een grote pan en doe de uien erbij. Laat deze heel langzaam op een matig vuur zacht en zoet worden – dit duurt ongeveer 15 minuten.
 • Doe na 7 minuten de knoflook erbij. Als de ui helemaal goed is, kan de boerenkool in de pan. Zet het vuur iets hoger en blijf goed roeren (voeg eventueel een scheutje water toe om wat stoom te maken).
 • Na ongeveer 5 minuten is de boerenkool vrijwel gaar. Breng op smaak met zout en peper.
 • Rol je pizzadeeg zo dun mogelijk uit en beleg elke pizza (rijkelijk!) met het ui-boerenkoolmengsel.
 • Verdeel de mozzarella in kleine stukjes en leg ze her en der op de pizza’s. Verstrooi uiteindelijk de Parmezaanse kaas erover.
 • Bak de pizza’s in ongeveer 12-13 minuten gaar en goudgeel. Snijd in punten en hap in de meest bijzondere pizza die je ooit at!

2 reacties op “Boerenkoolpizza uit “Veg!”

  • Riejanne Schimmel zegt:

   Hoi Hennie! Natuurlijk kan er rookworst bij! Maar zelfs zónder is deze pizza lekker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *