Naar aanleiding van alle positieve reactie op mijn post over witlof tarte tatin, dacht ik dat jullie misschien nog wel interesse zouden hebben in een receptje voor een traditionele appel tarte tatin. Een recept van Jamie Oliver, dus lekker makkelijk en toch een tikje speciaal. Onderstaand volgt weer een gastblog door A.; het recept komt uit Jamie Magazine.

jamies-tarte-tatin

Ingrediënten

bloem (om werkvlak te bestuiven)
500 gr bladerdeegplakjes, ontdooid
100 gr fijne kristalsuiker
100 ml calvados
merg van 1 vanillestokje (of: 1 volle theelepel vanillepasta)
5 kleine zoet/zure appels (samen ongeveer 800 gr), geschild en klokhuis verwijderd
50 gr roomboter, in blokjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Bestuif je werkvlak met de bloem, leg de plakjes bladerdeeg bovenop elkaar en rol ze uit tot een lap die groot genoeg is om je ovenschaal te bedekken.
  • Doe de suiker, de calvados, het vanillemerg en (eventueel) het vanillestokje in een pannetje en verwarm op matig/hoog vuur. Laat de suiker oplossen en kook tot een lichtbruine karamel is ontstaan.
  • Snijd de appel dwars doormidden in plakken en leg ze in de karamel. Kook ongeveer 5 minuten tot de appel zacht is geworden.
  • Roer de boter erdoor en doe de inhoud van de pan over in een ovenschaal (of gebruik je pan, als deze in de oven kan/past). Drapeer het bladerdeeg erover en duw de randen goed naar binnen.
  • Zet de schaal in de oven en bak 25-30 minuten, tot goudbruin. Leg een groot bord op de ovenschaal en draai (snel!) om. Serveer met crème fraîche of ijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *