Tomatenrelish

Soms loop je tegen een recept aan waar je héél blij van wordt. Zo’n recept waarvan je direct weet dat je deze nog vaak, héél vaak zult maken. Zo’n recept waar je hele omgeving van mag meegenieten, omdat je de hele zomer potjes tomatenrelish gaat uitdelen. Zo’n recept.

Dit is dus zo’n recept.

Deze tomatenrelish is eenvoudig te maken en neemt even wat tijd in beslag – maar dan heb je ook echt wat. Een relish is ongeveer hetzelfde als chutney, maar in chutney zit altijd fruit en in relish niet. Bovendien heeft een relish ook vaak een wat zure, scherpe ondertoon. Het is verslavend lekker… probeer het!

Dit briljante recept komt uit “Food & fun” van Annabel Langbein (Van Dishoeck).

Tomatenrelish_2

Ingrediënten (ongeveer 1,3 liter relish)

2 kg rijpe tomaten, in kleine stukjes
2 grote (rode) uien, in dunne halve manen
1 eetlepel fijn tafelzout
1 eetlepel curry madras (kerriepoeder)
1 eetlepel mosterdpoeder
1 theelepel chilivlokken
250 ml witte wijnazijn
150 gr kristalsuiker
1 eetlepel maïzena
1 eetlepel water

Bereidingswijze

  • Begin op tijd met de voorbereidingen: doe de stukjes tomaat en ui, samen met het zout, in een grote kom en vermeng goed. Laat dit mengsel minimaal 4 uur en maximaal 12 uur staan en giet dan het vrijgekomen vocht af.
  • Doe de tomaten en uien in een grote pan met dikke bodem en voeg het kerriepoeder, het mosterdpoeder, de chilivlokken en de azijn toe. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten rustig bubbelen.
  • Doe dan de suiker erbij en roer even tot deze geheel opgelost is.
  • Laat de relish vanaf dit moment nog 1 uur en 15 minuten zachtjes koken. Als de relish te droog dreigt te worden, kun je wat kokend water toevoegen.
  • Roer de maïzena en het water door elkaar en giet het bij de relish. Laat ongeveer 2 minuten meekoken, tot de relish is ingedikt.
  • Schenk de dikke saus in een gesteriliseerde fles of pot en sluit goed af. Je schijnt de relish op deze manier enkele maanden te kunnen bewaren, maar geloof me: zo ver komt het niet.

Eén van de manieren waarop deze relish heel lekker is: maak een combinatie met bocconcini (mini-mozzarella), met een snufje zeezout en zwarte peper….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *