Deze tajine, die je ook gewoon in een grote gietijzeren pan kunt maken, wordt eigenlijk gemaakt met kippenbouten. Als je echter kookt voor een niet-kluivend gezelschap, kun je ook prima kippendijen gebruiken… heel goed zelfs!

Dit recept heb ik al jaren en ik heb het gerecht al ontelbaar vaak gemaakt. Volgens mij stamt het oorspronkelijke recept uit een ‘Libelle’ (of ‘Margriet’) van vele jaren geleden, maar sorry: exacte credits kan ik niet geven.

Ingrediënten (4 personen)

4-6 kippendijenTajine met kip appels en pruimen 2
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 uien, in dunne halve ringen
2 theelepels ras-el-hanout (*)
3 appels (Golden Delicious), geschild, ieder in 8 parten
250 gr ontpitte, gedroogde pruimen
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak hierin de kippendijen rondom bruin. Voeg de knoflook, ui, ras-el-hanout en zout en peper toe en bak dit even een paar minuten mee. Giet zoveel water in de pan dat de kip half onder komt te staan. Leg een goed passend deksel op de pan, breng het water aan de kook en laat het gerecht op een laag vuurtje zo’n 45 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de appels en pruimen toe en stoof het gerecht (opnieuw afgedekt) nog circa 30 minuten. Voeg eventueel wat extra water toe als het geheel wat te droog dreigt te worden.
  • Serveer met couscous of bulghur.

(*) In plaats van 2 theelepels ras-el-hanout kun je ook 1 theelepel gemberpoeder + ½ theelepel kaneelpoeder + 1 kaneelstokje gebruiken.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *