Een paar weken geleden had ik een weekendje bezoek van een goede vriendin uit Denemarken en daarvoor werd een indrukwekkende hoeveelheid lekkere kaasjes, worstjes en andere knabbels ingekocht. Natuurlijk was het allemaal veel te veel, dus er waren nog wat stukjes kaas over. Geen punt, dat gaf fijn de gelegenheid om dit extreem snelle recept voor kaasmacaroni (want uiteindelijk is de Amerikaanse klassieker niet meer dan dat) te testen.

supersnelle-mac-cheese

Ik plukte de techniek voor dit recept van het Canadese foodblog “Dinner with Julie”. Je hoeft hierbij niet eerst een bechamelsaus te maken en daar de kaas aan toe te voegen – het gaat allemaal veel eenvoudiger. Ook niet onbelangrijk (zeker als je vaatwasser kapot is zoals in Casa Cook & Book het geval is): bij deze techniek maak je maar één pan vies. Tenminste, als je dus niet de opgeleukte versie met uitgebakken spekjes en lente-ui kiest…

Ingrediënten (4 personen)

½ eetlepel olijfolie
125 gr baconreepjes
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
350-400 gr macaroni (of een andere kleine pastasoort)
275 gr geraspte kaas (bv. belegen Goudse kaas, maar je kunt ook een mix nemen – ik gebruikte belegen Goudse, cheddar en harde geitenkaas)
350 ml melk
2 eetlepels bloem
1 theelepel (grove) mosterd
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

supersnelle-mac-cheese_2

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de reepjes bacon krokant. Voeg op het laatst ook de lente-ui toe en bak even mee. Zet apart tot gebruik.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en zorg vooral dat de pasta maximaal (!) al dente is (straks kookt de pasta nog even verder en anders wordt het een zompige boel). Vang bij het afgieten van de pasta wat kookvocht op.
  • Terwijl de pasta kookt, kun je in de keukenmachine (als je die ook gebruikt om de kaas te raspen) of in een kom het kaasmengsel maken. Vermeng hiervoor de geraspte kaas, de melk, de bloem, de mosterd en zout en peper naar smaak. Zodra je de pasta afgiet, doe je dit kaasmengsel erbij.
  • Zet de pan terug op het (matige) vuur en roer goed door. Doe dit een paar minuten: de kaas smelt en de saus gaat bubbelen. Laat de saus vooral even doorkoken, want dit neemt de bloemsmaak weg. Als de saus te dik dreigt te worden, kun je wat pastakookvocht toevoegen.
  • Roer uiteindelijk de bacon en de lente-ui erdoor en serveer direct.

Een reactie op “Supersnelle mac & cheese

  1. Berry zegt:

    Was best lekker, maar erg machtig.
    In ieder geval 100x beter dan die kant pakjes Mac and cheese uit de US. Want dat is echt niet lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *