Lekker hoor, deze shakshuka met paprika uit “Plan je fit” van Stefan van Rooijen. Bovendien: makkelijk en ook nog eens gezond. Wat wil je nog meer?

Een paar weken geleden ontving ik een leesexemplaar van “Plan je fit” van Stefan van Rooijen (via S2uitgevers). Slim, want dit boek was al een paar weken op de markt en ik had het volledig gemist – ahh, de tragiek van een kleine uitgever / selfpublisher… 😉

Het boek belooft een stap-voor-stap aanpak om in 6 maanden gezond te worden én te blijven. Dat is misschien voor huisarts Stefan een fluitje van een cent, maar voor veel mensen (en ook voor mij) ligt het toch vaak wat moeilijker. Dit soort boeken komt helaas vaak niet heel veel verder dan een verzameling weekmenu’s, bewegingsschema’s en een boel motiverende citaten. Je raadt het al, ik loop daar niet warm voor. Mijn niet-populaire mening: wachten op motivatie = bullshit. Je hebt geen motivatie nodig, het draait om discipline – en discipline is er alleen als je ergens heel dringend de noodzaak van inziet. Als ik ga wachten op motivatie, zou ik vrijwel geen enkele dag m’n ochtendwandeling van 1 uur maken. Donker, nat en koud motiveert echt niet om 6.30 uur. Dat ik dat (nu ruim 5 maanden) elke dag tóch doe, komt doordat ik mezelf simpelweg ertoe dwing om die minimaal 10.000 stappen te maken (ja, ook als het regent).

Shakshuka met paprika

Plan je fit

Terug naar het boek! Daar staan – halleluja – vrijwel geen cliché motiverende teksten in (pluspuntje nr. 1) en de inhoud gaat ook duidelijk verder dan alleen eet- en fitness-schema’s (groot pluspunt nr. 2). Sterker, er wordt nadrukkelijk ook naar andere aspecten gekeken, zoals gedragsverandering, mentaal welzijn (ontspanning – inspanning – slaap) en middelengebruik (want wat je rookt, slikt, spuit of snuift heeft nogal wat impact op je gezondheid). Juist deze aanvullende hoofdstukken leggen de basis om een verandering in leefstijl blijvend vol te houden!
“Plan je fit” leest lekker weg, is volstrekt no-nonsense en waar ik ook heel blij van wordt: het boek promoot nadrukkelijk de Schijf van Vijf (Voedingscentrum) en de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Kortom: gezond verstand!

In een het voedingshoofdstuk staan ook 12 gezonde recepten… daarvan maakte ik deze shakshuka met paprika en geitenkaas!

Ingrediënten (2 personen)

2 eetlepels olijfolie
1 grote (rode) ui, in dunne halve manen
1 rode paprika, in kleine blokjes
2 teentjes knoflook, geraspt
2 theelepels gerookt paprikapoeder
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel chilivlokken
2 blikken tomatenblokjes (= 800 gr)
4 eieren
50 gr zachte geitenkaas
15 gr koriander, alleen de blaadjes, fijngehakt
4 volkorenpita’s
grof (zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan (waar je ook een goed passend deksel bij hebt) en fruit hierin de ui (ongeveer 5 minuten). Voeg de blokjes paprika en de geraspte knoflook toe en bak deze mee tot de paprika zacht is.
  • Doe het paprikapoeder, het komijnpoeder en de chilivlokken erbij en bak deze een paar minuten mee. Voeg dan de tomatenblokjes toe en breng op smaak met een klein beetje zout en ruimschoots peper.
  • Breek de eieren in de tomatensaus, doe het deksel op de pan en laat de eieren in ongeveer 15 minuten stollen.
  • Verkruimel de zachte geitenkaas over de shakshuka en bestrooi met de fijngehakte koriander. Serveer met (warm) pitabrood.

En dan dit…

Ben je op zoek naar meer boeken over een gezonde leefstijl, meer fitness en misschien een paar kilo minder? Kijk hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Kayla Itsines - 28 dagen bikini body guideTamara de Weijer - Het leefstijlboek van huisarts Tamara de WeijerMarije Peek - Nooit meer op dieetMieke Kosters - Succesvolle afvallers dieten nietNatalia Rakhorst - Lekker snelStefan van Rooijen - Plan je fitTinne Raeymaekers - Het fitness kookboekJanine Jansen - Ik eet en val af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *