Deze runder-uienstoof uit “Van Bovens leftovers” van Yvette van Boven is hét recept dat je nodig hebt om de donkere wintermaanden door te komen!

Ken je dat? Dat alles aan de winter leuk is, ten minste: tot en met Nieuwjaarsdag? En dat je er dan – op exact het moment dat de kerstboom afgetuigd is – in 1x helemaal klaar mee bent en niet kunt wachten tot de lente begint? Nou ja, misschien ben ik de enige, maar voor mij werkt het wel zo. Ik heb er echt geen trek meer in – in de koude donkere ochtenden, de sneeuw (nee, ik houd niet van sneeuw), de regen trouwens ook, de avonden die gelukkig steeds iets later beginnen, het gebrek aan kleur en bloeiende bloemetjes in de tuinen. Basta! Maar ja, de lente laat nog wel even op zich wachten en gelukkig houd ik wél van wintereten! En ik weet dat ik al heel veel stoofgerechten heb gepubliceerd (en ik beloof plechtig dat dit – voorlopig… – de laatste is), maar deze runder-uienstoof uit “Van Bovens leftovers” van Yvette van Boven (uitgegeven door Nijgh Cuisine) mag je echt niet missen. Het is niet veel werk, er gaan geen ‘bijzondere’ ingrediënten in en het eindresultaat is heerlijk! Je hebt er uiteraard even een beetje geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat…

Runder-uienstoof

Ingrediënten

2 eetlepels olijfolie
750 gr riblappen, in blokjes van circa 2 x 2 cm
8 sjalotten, in dunne halve manen
2 teentjes knoflook, geraspt
1 klein blikje (= 70 gram) tomatenpuree
1 blik (= 400 gram) gepelde tomaten
500 ml runderbouillon
6 eetlepels worcestersaus
3 eetlepels sojasaus
5 takjes tijm
4 laurierblaadjes
1 eetlepel jeneverbessen, licht gekneusd
15 gr bladpeterselie, fijngehakt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze

  • Haal je zware braadpan (met deksel) uit de kast en verwarm hierin de olijfolie.
  • Bestrooi de riblappen met zout en peper en braad ze aan in de olijfolie. Ik deed dat in 2 porties, zodat het vlees goed de ruimte heeft en een lekker bruin korstje kan vormen. Schep het vlees weer uit de pan.
  • Fruit de sjalotten en de geraspte knoflook aan in het braadvet en doe dan het vlees terug in de pan. Roer de tomatenpuree erdoor en je weet het: ga niet meteen door met het recept, maar neem even de tijd om de tomatenpuree te laten bakken. Als je de puree goed kunt ruiken, kun je verdergaan met het toevoegen van de gepelde tomaten (even pletten met een houten lepel of een stamppotstamper) en de runderbouillon.
  • Doe nu de smaakmakers in de pan: de worcestersaus, de sojasaus, de takjes tijm, de laurierblaadjes en de jeneverbessen. Vermeng alles goed, breng het geheel aan de kook en laat de runder-uienstoof ongeveer 2½ uur rustig sudderen (leg het deksel bijna helemaal op de pan) – langer mag ook.
  • Roer op het laatste moment de peterselie door de stoof en serveer het gerecht met aardappelpuree.

En dan dit…

Hieronder heb ik nog een paar aanverwante boeken op een rijtje gezet: meer boeken van Yvette van Boven, boeken met stoofgerechten en boeken over koken met left-overs:

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Florence-Lea Siry - Zero waste kokenCornersmith - Ons foodsaver boekYvette van Boven - JaarrondStichting Omas Soep - Omas stamp- en stoofpotjesYvette van Boven - Van Bovens leftoversSophie Gordon - No waste groentenAnna Decock - Geurige stoofpotjesYvette van Boven - Home made winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *