Runderstoof met bockbier en boerenkool.. en met paddenstoelen – als dit geen herfstig recept is weet ik het niet meer! Dit gerecht is een variatie op een recept dat oorspronkelijk uit “Het slowcooker boek” van Lorna Brash komt.

Het originele recept betreft het “Runderstoofpotje met bockbier en parelgort” dat ik een paar jaar geleden plaatste. In het oorspronkelijke recept gaan wortels en koolraap – en daar had ik geen zin in. Ik verving de groenten door champignons en boerenkool. Verder is het eigenlijk hetzelfde gebleven, maar het resultaat is volstrekt anders. Ik vond het heerlijk en wil jullie deze nieuwe variant niet onthouden.

Zoals ik in de vorige post als schreef, is mijn oven kapot – hopelijk kan de monteur die vandaag komt ‘m fixen. In de tussentijd haalde ik de slowcooker weer eens uit de kast en aangezien ik nog parelgort over had van de ‘Parelgortsalade met pompoen en paddenstoelen‘ was het niet ingewikkeld om te bedenken wat ik er mee ging doen. Ik paste links en rechts wat smaken aan en voilà!

Runderstoof met bockbier

Ingrediënten

3 eetlepels olijfolie
600 gr rundstoofvlees, in blokjes
1 grote (rode) ui, in dikke ringen
1 eetlepel bloem
300 ml bockbier (*)
700 ml runderbouillon
2 eetlepels verse tijm, alleen de blaadjes
15 gr ongezouten roomboter
400 gr kastanjechampignons, in dunne plakjes
300 gr boerenkool, fijngesneden
150 gr parelgort
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

(*) In plaats van traditioneel bockbier gebruikte ik Grolsch Herfstbier 0.0

Bereidingswijze

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan en bak hierin het stoofvlees aan. Doe niet te veel in 1x in de pan (ik deed dit in 2 etappes) en zorg dat het vlees een mooi bruin kleurtje krijgt. Doe het vlees over in de slowcooker.
  • Doe een extra eetlepel olijfolie in diezelfde braadpan en fruit hierin op matig vuur de ui. Doe dit ongeveer 5 minuten, zodat de ui ietsje zacht is geworden. Voeg dan de eetlepel bloem toen en bak dit een minuut mee. Giet daarna het bockbier en de runderbouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg de verse tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de inhoud van de braadpan in de slowcooker (voorzichtig!), doe de parelgort erbij en leg het deksel op de Crockpot. Kook alles 7-8 uur op de lage stand.
  • Halverwege de kooktijd van de slowcooker is het tijd voor de groenten: verhit de resterende eetlepel olijfolie en de roomboter in een pan en bak op matig-hoog vuur de champignons goed aan. Doe de champignons en de boerenkool in de slowcooker en roer goed door. Laat de slowcooker nog zo’n 3 uur z’n werk doen en dien dan op.

En dan dit…

Hieronder vind je een aantal boeken over koken met de slowcooker en ook: (koken met) bier!

Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Lorna Brash - Het slowcooker kookboekMelissa Cole - Bier in de keukenSabine Koning - Het slowcooker boekMarco Daane - Het bockbierboekBas Robben - Masterclass slowcookerTim Webb - De wereldatlas bierLibby Silbermann - Het vegetarische slowcooker kookboekBarbecue en bier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *