Een heerlijk gerecht voor de slowcooker: een runderstoofpotje met bockbier, koolrabi (of koolraap), wortel en parelgort. Eenvoudig, makkelijk en heel erg lekker!

Ik heb eindelijk een slowcooker gekocht! Al jaren wilde ik zo’n apparaat, maar ik heb een kleine fobie die me tegenhield: ik houd er niet van om apparaten aan te laten staan als ik niet thuis ben. Ik doe altijd alles uit als ik de deur uit ga, tenzij het even een kort rondje met de hond is. En zo’n slowcooker is dus typisch een apparaat dat de hele dag zijn ding staat te doen. Toen ik de winkel in Arnhem nog had, durfde ik dus ’s morgens niet een slowcooker aan te zetten en dat ding de hele dag te laten pruttelen.
Maar nu… is alles anders. Dus: ik kocht een prachtige Crockpot. Inmiddels heb ik de slowcooker een paar keer gebruikt en ik ben superblij mee!

Met dit gerecht ging trouwens wel iets fout. Er gaat koolraap in, maar er ging iets mis (ik weet niet of ik het nu verkeerd op m’n boodschappenlijstje had gezet of dat ik gewoon niet heb opgelet op de groente-afdeling) en ik kwam thuis met koolrabi. Koolraap en koolrabi is niet hetzelfde… Niet getreurd! Je moet roeien met de riemen die je hebt, dus ik heb het stoofpotje doodleuk met koolrabi gemaakt. En dat was lekker! Misschien wel een veel betere variant… 😉

Het recept komt uit “Het slowcooker kookboek” van Lorna Brash (Veltman Uitgevers).

Ingrediënten (4 personen)

2 eetlepels olijfolie
650 gr rundstoofvlees, in blokjes
1 grote ui, in grove parten
1 eetlepel bloem
300 ml bockbier
700 ml (hete) runderbouillon
2 eetlepels verse tijm, alleen de blaadjes
300 gr winterwortel, in grove stukken
300 koolrabi (of koolraap…), in kleine blokjes
125 gr parelgort
handje fijngehakte bladpeterselie (optioneel)
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Runderstoofpotje

Bereidingswijze

  • Begin met het verhitten van 1 eetlepel olie in een grote pan en braad hierin het vlees aan tot het een bruin kleurtje krijgt. Als je pan niet erg groot is, kun je dit in gedeelten doen. Schep het vlees over in de schaal van de slowcooker.
  • Doe de 2e eetlepel olie in de pan en fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten, tot de ui iets zacht geworden is. Strooi de bloem over de ui en bak dit even een minuutje mee om de rauwe meelsmaak te laten verdwijnen. Giet dan het bier en de bouillon in de pan en breng de vloeistoffen aan de kook. Doe de verse tijm erbij en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk (voorzichtig!) de uienbouillon over het vlees in de slowcooker. Verdeel de stukken wortel en koolrabi (koolraap) en de parelgort erover. Leg het deksel op de Crockpot en kook alles 7-8 uur op de lage stand. Bestrooi eventueel met fijngehakte bladpeterselie voor het opdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *