Ik ben een groot liefhebber van risotto. As we speak, zit ik weer eens middenin een risotto-fase. Maar… hoe lekker het ook is, er kleeft één nadeel aan: je staat ongeveer 20 minuten min-of-meer constant te roeren. Da’s prima als je hier ontspannen de tijd voor hebt, maar daar ontbreekt het me op het moment een beetje aan. Vandaar dat ik overwoog om eens risotto uit de oven te gaan proberen. Als je dan ook nog een fijn receptje met pompoen vindt in het nieuwe boek van Donna Hay (“Fast, fresh, simple” – Van Dishoeck Uitgevers) is de beslissing snel genomen.

risotto-met-pompoen-en-salie-uit-de-oven

Ik zou het niet in m’n hoofd halen om Donna tegen te spreken, maar ik vrees toch dat ik, ahem, iets ben afgeweken van haar aanwijzingen. Haar recept is namelijk gebaseerd op 400 gr rijst en 1¼ liter bouillon. Ik daarentegen, gebruikte slechts 100 gr rijst (en verhoudingsgewijs iets meer pompoen dan in het oorspronkelijke recept) en om dan maar circa 250 ml bouillon te gebruiken leek me… niet goed. Ik ben niet van m’n Donna-geloof gevallen, maar ik heb toch echt 500 ml bouillon gebruikt en dat was maar goed ook.
Het resultaat was buitengewoon aangenaam verrassend! Je hebt er namelijk totaal geen werk aan (de oven doet het werk). Alleen als de pan uit de oven komt, sta je even 2 minuten te roeren en voeg je boter en Parmezaanse kaas toe. En dan… heb je een gemakkelijke en romige (!) risotto voor je neus! Top!

Ingrediënten (1 persoon)

1 eetlepel olijfolie
1 sjalot, gesnipperd
6 salieblaadjes, in dunne reepjes
100 gr arboriorijst
250 gr pompoen, schil verwijderd, in kleine stukjes
500 ml kippenbouillon
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
20 gr roomboter
20 gr fijngeraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

risotto-met-pompoen-en-salie-uit-de-oven_2

  • Neem een grote pan met dikke bodem en goedpassend deksel, die je in de oven kunt zetten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Verwarm de olijfolie in de pan op middel hoog vuur en fruit hierin ongeveer 3 minuten de sjalot (of tot de sjalot zacht is). Voeg de salie toe en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg dan in één klap de rijst, de pompoen en de bouillon toe. Sluit de pan af met het deksel en zet hem 30 minuten in de oven.
  • Als de pan weer uit de oven komt, kun je hem weer op een heel zacht vuurtje zetten. Voeg zout en peper, de roomboter en de Parmezaanse kaas toe en roer dit er goed doorheen (roer ongeveer 2 minuten).
  • Serveer de risotto met extra geraspte Parmezaanse kaas en eventueel wat extra (in roomboter gebakken) salieblaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *