Er zijn veel recepten voor pompoenrisotto te vinden, maar deze is bijzonder: door het toevoegen van chilivlokken is de risotto romig, maar ook pittig!

In het verleden – dat wil zeggen: tot ik dit recept ontdekte – maakte ik niet zo vaak pompoenrisotto. Het is een heerlijk gerecht, maar naar mijn smaak iets te mild. De risotto is romig en de lichtzoete pompoen versterkt die romigheid. Prima als je daar van houdt, maar ik kies meestal voor gerechten die wat vuriger zijn. Toen ik dit recept van Janneke Philippi tegenkwam (in “Pasta, risotto & gnocchi”) was ik direct geïnteresseerd, want hierin worden chilivlokken gebruikt om de boel wat op te peppen. Top!
De chili wordt samen met de stukjes pompoen in de oven geroosterd en daarna kun je – indien nodig – nog wat extra toevoegen als je tegen het einde van de kooktijd even een hapje risotto proeft. Wat is het resultaat? Een fluweelzachte, romige risotto met een heerlijk nabrandertje…

De pompoen rooster je in de oven en daarna kun je kiezen hoe je de stukjes verder gebruikt. Je kunt ze helemaal pureren, gedeeltelijk pureren en gedeeltelijk heel laten of 100% heel laten. Ik koos voor de laatste optie en deed de stukjes in hun geheel bij de risotto. Omdat je daarna alles nog even flink doorroert, vallen de stukjes namelijk dan toch vanzelf nog een beetje uit elkaar.
Ik koos er trouwens ook voor om de schil van de pompoen te verwijderen. Telkens lees je weer dat dat niet nodig is – maar ik vind het gewoon niet lekker. De schil heeft meer tijd nodig om gaar te worden, waardoor (althans bij mij) het vruchtvlees al bijna pompoenmoes is geworden als de schil nog maar nét ok is. Het zal wel aan mij liggen, maar ik haal ‘m er dus gewoon af.

Ingrediënten (4 personen)

1 flespompoen (± 800 gr), schil en zaden verwijderd, in stukjes van 1×1 cm
2+1 eetlepels olijfolie
1 theelepel chilivlokken
2 theelepels grof zeezout
2 sjalotjes, in dunne halve manen
1 teentje knoflook, geraspt
300 gr risottorijst
150 ml droge witte wijn
1000 ml (circa) groentebouillon
125 gr mascarpone
25 gr Parmezaanse kaas, geraspt

Pompoenrisotto

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  • Schep de pompoenblokjes om met 2 eetlepels olijfolie, de chilivlokken en het zeezout en leg ze op een bakplaat. Rooster de pompoenstujes 25-30 minuten in de oven tot ze helemaal gaar zijn.
  • Neem een grote pan met dikke bodem en verwarm hierin de resterende eetlepel olijfolie. Fruit de sjalotjes en de knoflook 1-2 minuten tot de uien iets glazig zijn. Voeg de risottorijst toe en schep dit om tot alle korrels bedekt zijn met een laagje olie.
  • Giet de wijn in de pan en laat dit zachtjes koken. Als de wijn vrijwel helemaal is opgenomen door de rijst kun je beginnen met het toevoegen van de bouillon. Laat steeds de bouillon zachtjes koken en helemaal door de rijst opgenomen worden voor je extra bouillon toevoegt. Het duurt ongeveer 18 minuten voor de risottorijst om beetgaar te worden, dus proef regelmatig tegen het einde van de kooktijd.
  • Schep de blokjes pompoen, de mascarpone en de Parmezaanse kaas door de risotto. Roer goed door en laat nog heel even aan de kook komen. Proef de rijst en voeg – indien nodig – nog wat zout of chilivlokken toe. Serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *