orecchiette-met-broccoli

Ik heb op deze plaats wel eens verteld dat ik in een vorig leven een tijdje regelmatig in Italië mocht verpozen. Stel je er niets bij voor, dat was in Taranto (Puglia) – een spuuglelijk industriestadje. Maar het eten… oh, mensen… het eten!

Ik leerde daar de typisch zuidelijke pastavorm ‘orecchiette’ (oortjespasta) kennen, die perfect samengaat met de broccoli (maar gebruik vooral ‘cime de rape’ – als je ze in Nederland kunt vinden) voor dit typisch zuidelijke recept. Het is enorm simpel en echt een voorbeeld uit de ‘armoedige’ Zuid-Italiaanse keuken. Orecchiette zijn in Nederland niet zo simpel te vinden, maar je kunt ze prima vervangen door een andere korte pastasoort.

orecchiette-met-broccoli_2

Laat je niet afschrikken door de ansjovis. Nederlanders reageren daar altijd zo enorm hysterisch op… De ansjovis smelt volledig en is niet meer terug te vinden. Tegelijkertijd geven de visjes wel hun heerlijke zoute smaak af… Smullen!

Er bestaan veel recepten voor dit gerecht (en ze komen allemaal op hetzelfde neer), maar ik koos voor de versie van Rick Stein uit “Mediterrane odyssee” (Tirion).

Ingrediënten (4 personen)

500 gr gedroogde orecchiette
500 gr broccoli (of: raapscheuten, of: bimi), in kleine roosjes
6 eetlepels extra vergine olijfolie
3 teentjes knoflook, in grove stukken
6 ansjovisfilets (op olijfolie, blikje)
1 vers rood chilipepertjes, fijngehakt (of: ½ theelepel verkruimelde gedroogde chilipeper)
versgeraspte Parmezaanse kaas
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Kook de orecchiette volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de laatste 4 minuten de broccoli mee. Giet af (maar vang een theekopje van het kookvocht op).
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur en voeg de knoflook, het rode pepertje en de ansjovisfilets toe. Prak de ansjovis met een vork klein, zodat alles geheel ‘oplost’. V
  • erwijder de knoflook zodra deze begint te sissen in de olie (maar als je een liefhebber bent kun je het ook gewoon laten zitten – pas dan wel op dat de knoflook niet verbrandt).
  • Voeg de uitgelekt pasta en broccoli toe, voeg een flinke scheut van het kookvocht toe en hussel het geheel even goed door elkaar.
  • Breng op smaak met wat peper (zout is niet nodig, daar zorgt de ansjovis al voor) en serveer met wat versgeraspte Parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *