Een geweldige manier om twee verdwaalde grapefruits te gebruiken: grapefruitcake, met een grapefruitsiroop die in de cake getrokken is!

Ik bestel altijd mijn weekboodschappen bij Jumbo, zodat ze allemaal klaar staan en ik ze direct in de auto kan laden. Dat gaat meestal heel goed en soms ook enorm fout. Laatst had ik citroenen besteld (die ik dringend nodig had), maar in plaats van de citroenen trof ik 2 grote rode grapefruits aan… Hoewel ik er in eerste instantie alles behalve blij mee was (ik moest terug naar de winkel om alsnog de citroenen te halen), bleek dit foutje uiteindelijk een blessing in disguise… Ik gebruikte de grapefruits voor deze heerlijke cake en voor het eerst maakte ik er ook een siroop bij die lekker in de cake trekt. Ik dacht altijd dat dit een hele natte cake zou opleveren, maar niets is minder waar….

Het recept komt uit “The Smitten Kitchen cookbook” van Deb Perelman (Square Peg).

Ingrediënten voor de cake

190 gr patentbloem
1 theelepel bakpoeder
¼ theelepel baksoda
½ theelepel fijn tafelzout
2 eetlepels grapefruitrasp (van 1-2 rode grapefruits)
195 gr fijne kristalsuiker
120 ml olijfolie
2 eieren
30 ml grapefruitsap
80 ml karnemelk

Ingrediënten voor de siroop

2 eetlepels fijne kristalsuiker
80 ml grapefruitsap

Grapefruitcake

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven tot 175 graden Celsius.
  • Meng in een grote kom de droge ingrediënten: patentbloem, bakpoeder, baksoda en zout.
  • Doe de grapefruitrasp en de suiker in een andere grote kom en wrijf de rasp tussen je vingers door de suiker. Hierdoor komen de oliën in de rasp vrij. Giet de olijfolie erbij en meng goed met een garde. Doe de eieren er één voor één bij en vermeng even goed.
  • Gebruik een maatbeker om het grapefruitsap en de karnemelk met elkaar te vermengen.
  • Doe nu de helft van de droge ingrediënten bij het suikermengsel. Giet het karnemelk-grapefruitsap erbij en vervolgens de andere helft van de droge ingrediënten. Vermeng telkens goed.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier, of smeer ‘m goed in met boter. Doe het cakebeslag in de vorm en bak de cake 45-50 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is: steek de prikker er op het dikste punt in en als hij er droog uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen.
  • Maak de siroop: doe de kristalsuiker en het grapefruitsap in een klein pannetje en verwarm dit op laag vuur. Roer goed door, tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Haal de cake uit de vorm en maak er kleine gaatjes in met de satéprikker. Zorg dat je helemaal dóór de cake prikt en verdeel dan voorzichtig de grapefruitsiroop over de bovenkant van de cake. Laat de cake vervolgens volledig afkoelen.

2 reacties op “Grapefruitcake uit “The Smitten Kitchen cookbook”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *