Gevulde mosselen

Het is een goede traditie in Casa Cook & Book dat er minimaal 1 keer per jaar een grote pan gestoomde mosselen op tafel wordt gezet. De ene keer gebruik ik dan witte wijn en de andere keer bier. Altijd lekker, super eenvoudig, maar vooral erg feestelijk!

Nadat ik dit jaar al een keer gestoomde mosselen had gemaakt (in wijn), vond ik het nu tijd voor een beetje variatie. Voor een bijeenkomst van onze kookclub maakte ik deze gevulde mosselen, waarvoor weer eens geldt: do as I say, don’t do as I do.
De mosseltjes moeten namelijk echt maar 5 minuten onder een hete grill / in een warme oven en niet ruim een kwartier (ik zat te kwekken aan de telefoon), zodat het eindresultaat er een tikje verpietert uitzag….

Het recept komt uit “De kleine cuisine” van Françoise Bernard (Uitgeverij Lannoo).

Gevulde mosselen_2

Ingrediënten (4-5 personen, voorgerecht)

2 kg grote mosselen
250 ml (droge) witte wijn
2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 grote bos bladpeterselie
100 gr roomboter
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
Extra:
300 gr zeezout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
  • Was de mosselen in ruim (stromend) koud water. Verwijder alle mosselen die kapot zijn of in het koude water niet sluiten.

Gevulde mosselen_3

  • Neem een grote pan (met passend deksel) en doe de wijn en de mosselen hierin. Doe het deksel op de pan, zet de pan op hoog vuur en breng de wijn aan de kook. Laat de mosselen ongeveer 4-5 minuten stomen, tot alle schelpen zijn geopend (schud een paar keer flink met de pan). Giet de wijn af en laat de mosselen wat afkoelen (verwijder alle mosselen die niet open zijn gegaan tijdens het stomen).
  • Haal van elke mossel een schelp af en leg 2-3 mosselen in elke schelp.
  • Snipper de sjalotten, de knoflook en de peterselie heel fijn (ik gebruikte hiervoor een keukenmachine) en prak dit mengsel door de zachte roomboter.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul elke schelp met ongeveer 1 theelepel van de kruidenboter.
  • Leg de gevulde schelpen in een grote ovenschaal, waarvan de bodem is bedekt met zeezout. Gratineer de schelpen 5 minuten in de zeer hete oven en dien direct op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *