De temperaturen gaan weer dalen, dus het kan nog best: lekker winterse recepten. De krokussen schieten al uit de grond, dus wellicht hebben enkelen al de lente in hun bol, maar mag ik er even op wijzen dat het pas begin februari is? Misschien hebben we volgende week wel weer sneeuw…

Dit is een typisch gerecht voor koude dagen: een stevige soep met rookworst. Een beetje oerhollands en een beetje Mexicaans – ik vond het soepje heerlijk!

bruine-bonensoep-met-rookworst-en-tortillachips

Het gerecht is een combinatie van 4 oktober en 9 december uit de “Soepkalender” van Anya van de Wetering (Uitgeverij Snor).

Ingrediënten

2 uien, gesnipperd
20 gr boter
1 pot bruine bonen (340 gr, uitlekgewicht circa 240 gr), uitgelekt en afgespoeld
1000 ml groentebouillon (gewoon van 2 blokjes)
1 prei, in dunne ringen
1 laurierblad
200 gr aardappels (iets kruimig), in blokjes
versgemalen zwarte peper
worchestershiresaus
1 rookworst
1 zak tortillachips naturel

Bereidingswijze

bruine-bonensoep-met-rookworst-en-tortillachips_2

  • Fruit de uien op zacht vuur aan in de boter. Meng de bouillon met de bruine bonen, doe ze in een keukenmachine en maal de bonen fijn (of gebruik de staafmixer).
  • Voeg de bruine bonenbouillon, de prei, de aardappels, het laurierblad en wat zwarte peper toe aan de uien. Breng dit aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes bubbelen.
  • Voeg dan de in plakken gesneden rookworst toe en laat deze circa 10 minuten meeverwarmen.
  • Breng op smaak met worchestershiresaus, zout en peper naar smaak en verwijder het laurierblad. (Ik zou erg voorzichtig zijn met het toevoegen van zout: de rookworst en de tortillachips zijn al zoutig, dus ik heb uiteindelijk helemaal geen zout gebruikt)
  • Serveer de soep met tortillachips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *