Voordat iedereen begint te gillen: Ja, ik weet dat je een echte crostata niet met bladerdeeg maakt. Ja, ik weet best dat je hiervoor een korstdeegje moet maken en dat alle afwijkende varianten niet toegestaan zijn. En weet je wat: als het buiten 35 graden Celsius is en de koolmezen uit de dakgoot kieperen, heb ik mooi geen zin om korstdeeg te maken.

Bladerdeegcrostata met Port Salut en rauwe hamAls iedereen nu gewoon even een oogje toeknijpt en alle zo-hoort-het-principes overboord zet, blijkt deze bladerdeegcrostata ineens een prima alternatief. Je hoeft het niet zelf te maken (dat doen alleen échte liefhebbers of enorme fanatiekelingen, maar die zullen dit blog niet lezen), alleen maar uit te rollen en de vulling is in een ogenblik geregeld. Kwartiertje in de oven, kleine salade erbij en je kunt weer terug naar je plekje in de schaduw!

Het recept komt uit “Snelle gerechten” van Liz Franklin (Veltman Uitgevers).

Ingrediënten (4 personen)

375 gr kant-en-klaar bladerdeeg, ontdooid
2 eieren, geklopt
100 gr Parmezaanse kaas, geraspt of in schilfers
100 gr rauwe ham, in grove stukken gescheurd
50 gr Port salut (of taleggio, brie of camembert), in kleine blokjes

Bereidingswijze

Bladerdeegcrostata met Port Salut en rauwe ham_2

  • Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap die een bakplaat kan bedekken. Leg het deeg op de bakplaat (invetten is niet nodig) en maak een klein opstaand randje.
  • Klop de eieren en de Parmezaanse kaas door elkaar en verdeel dit gelijkmatig over de bladerdeegbodem. Verdeel de rauwe ham en de stukjes kaas erover en bak de crostata in 13-15 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer de punten met een eenvoudige rucolasalade met een dressing van aceto balsamico, extra vergine olijfolie, zout en peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *