Dit gerecht maakte ik op Tweede Kerstdag. Dat was een perfecte dag daarvoor, want ik was de hele dag thuis en dus kon deze stoof urenlang heel zachtjes koken. Het is een samensmelting van 2 verschillende recepten.

Als basis gebruikte ik een recept uit het geweldige (Belgische) “De mijne is de beste / Hét stoofvleesboek” van Filip Jans, Carl Surmont en Luc De Raedemaeker (Uitgeverij Manteau). Dit combineerde ik met een recept voor een ‘steak pie’ uit de Kersteditie van het tijdschrift delicious.:

Ingrediënten

Belgische runderstoof met geuze en champignons25 gr roomboter
1 kg runderstoofvlees, in blokjes
2 grote uien, in dunne halve manen
3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
1 winterwortel, in dunne plakjes
300 gr kastanjechampignons, gehalveerd
2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
3 flesjes (van 25 ml per flesje) Belgische geuze (ik gebruikte Mort Subite)
1 flesje (van 25 ml) Belgische kriek (ik gebruikte Mort Subite)
2 runderbouillonblokjes
3 theelepels maïzena
5 plakjes roomboterbladerdeeg

Bereidingswijze

  • Gebruik een grote pan met een dikke bodem en smelt hierin de boter. Bruin de blokjes rundvlees erin – eventueel in partijen. Voeg de ui, de bleekselderij, de wortel en de champignons toe.
  • Wanneer de ui een beetje glazig wordt, kan de suiker erbij. Roer goed door en laat even sudderen. Doe dan de tijm en de laurier erbij.
  • Giet de flesjes bier bij het vlees en voeg de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat het stoofvlees ongeveer 3 uur zachtjes sudderen.
  • Doe de maïzena in een kommetje en giet er een scheutje water bij. Roer goed door en giet dan bij het stoofvlees. Roer nogmaals goed door en laat even meekoken.
  • Schep de inhoud van de pan in een grote ovenschaal. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol dit uit tot een ronde lap dit net over de randen van de schaal hangt. Druk de randen aan en maak met het resterende bladerdeeg eventueel wat versieringen (ik deed een poging tot 2 hartjes, maar het zag er weer eens niet uit). Maak een kruis in het midden van het bladerdeeg, zodat de stoom daaruit kan ontsnappen.
  • Verwarm de oven tot 200 graden Celsius. Zet de schaal in de oven en bak het bladerdeeg 20 minuten, tot het goudgeel en gaar is. Serveer direct! Lekker met stoofpeertjes en rode kool.
  • Alternatief: vergeet het bladerdeeg en serveer de runderstoof met dikke frieten (zoals de Vlamingen dat ook doen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *