Ruim 1½ maand is de verbouwing nu onderweg. Wat oorspronkelijk begon met het plan om een nieuwe keuken te plaatsen, is uiteindelijk een vrij omvangrijk project geworden: nieuwe keuken, nieuwe bijkeuken aangebouwd, open haard in woonkamer verwijderd, nieuwe vloer, alles nieuw geverfd…
Het schiet goed op en het wordt heel mooi, maar wat zál ik blij zijn als het klaar is! Ik kan niet wachten!

Maandag

Tweede Paasdag. Het is koud, maar zonnig en daarom maken Djeco en ik een lange wandeling op de Loenermark. We lopen de Zwerfkeienroute en zijn daar zo’n 1½ uur voor onderweg (7 km). Het hondje (die de afstand wel 2x keer loopt, met z’n heen-en-weer geren) is duidelijk fitter dan ik. Ik snak namelijk halverwege naar een sterke koffie en een pauze. Terug in huis ga ik direct nog even verven in de hal en daarna kruip ik achter de laptop: het verslag van week 15 moet gepubliceerd worden!
De rest van de middag luier ik een beetje rond, tot onvermijdelijk het moment komt dat de laatste spullen uit de woonkamer gehaald moeten worden. Dozen zijn geen probleem, zware kasten en bankstellen wel. Maar het lukt en de magnetronmaaltijd van andijviestamppot met een gehaktbal heb ik dan ook wel verdiend 😉
In een lege woonkamer bereid ik ’s avonds het interview met bakker Tom van Otterloo voor. Dit interview is de belangrijkste opdracht voor de cursus Foodjournalistiek en gelukkig is Tom bereid om woensdag tijd voor me vrij te maken.
Inslaap-CD: Jamie Lawson – Jamie Lawson

De week van Riejanne 16 2017
Loenermark

Dinsdag

De schilder is er weer en ’s middags komen ook de mensen voor de nieuwe vloer. De gehele benedenverdieping zal worden voorzien van een PVC-vloer en daarvoor moeten vandaag de plavuizen (keuken en hal) worden behandeld met het één of andere goedje. Woensdag wordt dan de hele boel geëgaliseerd en donderdag volgt de vloer! Omdat ik – overdag – niet over de vloer mag lopen, zal ik zeer waarschijnlijk woensdag en donderdag elders onderdak moeten zoeken. Dat is geen probleem, maar het betekent wel dat ik niet bij de boeken kan en dat ik bestellingen niet direct kan uitleveren. Ik besluit daar vandaag een melding over te plaatsen op de site. Niet fijn, maar het kan even niet anders.
De ochtend breng ik door met het inpakken van de bestellingen die tijdens het Paasweekend zijn binnengekomen. ’s Middags besteed ik aan diverse klusjes, waaronder het publiceren van de melding over een – mogelijk – langere levertijd. Ik zou eigenlijk ’s avonds uit eten gaan met een vriendin, maar ze heeft zich ziek afgemeld en dus eet ik weer een patatje met satésaus. Erg gezellig is het niet, in een woonkamer zonder meubels (behalve een paar harde stoelen) en een betonnen vloer en ik lig vroeg op bed.
Inslaap-CD: Rebecca Ferguson – Heaven

De week van Riejanne 16 2017
Garage = vol, dus: auto is opslagruimte! Het was een heel kort ritje, hoor…

Woensdag

Al vroeg staan de bouwvakkers op de stoep, die nog een paar kleine dingetjes oplossen voordat de stoffeerder verder gaat met het egaliseren van de vloer. Vandaag wordt de hele benedenverdieping onderhanden genomen en kan ik niet thuis werken. Ik vertrek dus met hond en laptop naar het kantoor van mijn neefje Gert-Jan, waar altijd wel een plekje voor me is. Erg lang ben ik daar in eerste instantie niet: na een kop koffie vertrek ik richting Bakkerij Tom van Otterloo in De Steeg, waar ik een afspraak heb met Tom en bakkersvrouw Franske.
Het wordt een erg interessant en gezellig gesprek / interview en ik hoop dat ik in de komende dagen een goed verhaal hierover kan schrijven. Het beste interview (uit de 46 deelnemers aan de cursus Foodjournalistiek) zal worden gepubliceerd in ELLE Eten! Met zo’n worst voor je neus doe je echt wel je best…
Tussen de middag heb ik even kort overleg met de aannemer en de stoffeerder (alles verloopt prima) en ’s middags werk ik vanuit het kantoor van Gert-Jan. Daar maak ik een paar bestellingen klaar (gisteravond binnengekomen, vanochtend alle spullen voor meegenomen) en publiceer ik de nieuwe top 10.
Aan het einde van de middag ga ik terug naar huis, waar de vloer uitgehard is – maar het is er nog steeds hol en ongezellig. Geen probleem deze keer, want ik ga vanavond met een vriendinnetje naar de voorstelling van Pieter Derks in Oss!
Inslaap-CD: –

De week van Riejanne 16 2017
Weer geen haute cuisine… maar: heel lekker!

Donderdag

De vloer wordt gelegd! Bij navraag blijkt dat ik desondanks gewoon thuis kan werken en dat komt me goed uit want ik moet nog een stapel nieuwe boeken online zetten. Dat lukt en ’s middags publiceer ik het overzicht. Bovendien verzamel ik een aantal goede broodbakboeken (uit enthousiasme na het gesprek met Tom) op de pagina ‘Zie je er wel brood in?‘.
Als de stoffeerder vertrekt ben ik heel blij – de vloer is super geworden. En: nu ik weer een oven tot m’n beschikking heb, verval ik in oude gewoonten… en dus bestaat uit het avondeten uit afgebakken pitabroodjes met humus. Ik doe nog een paar kleine klusjes en daarna kijk ik naar opgenomen afleveringen van ‘Basics to brilliance’. Als ik later groot ben, wil ik graag Donna Hay worden!
Inslaap-CD: Matt Simons – Catch & release

De week van Riejanne 16 2017
Lunch: bierbostelbrood van Bakkerij Tom van Otterloo

Vrijdag

Ik verwacht vandaag geen werkmensen, maar de schilder komt toch nog een paar uurtjes. Zoals normaal maak ik bestellingen klaar, verstuur facturen en doe ik de standaard vrijdag-dingetjes (betalingen, cash-flow, administratie bijwerken).
Aan het einde van de middag komt een vriendinnetje een kijkje nemen in de (voormalige) bouwput en daarna eet ik een maaltijdsalade (glasnoedels met garnalen, rucola en venkel). Bovendien: mijn nieuwe gasfornuis wordt voor het eerst in gebruik genomen (na een grondige schoonmaak van de keuken). De primeur gaat naar m’n hondje: ik kook z’n favoriete ontbijtje (pandanrijst met gepocheerde kipfilet).
Inslaap-CD: Mary J. Blige – The London sessions

Zaterdag

Ik zou heel graag een beetje willen luieren, maar de planning laat het niet toe. En dus ga ik maar weer eens naar de Praxis (en je zou het bijna verwachten, maar ze sponsoren Cook & Book niet) en haal ik verf, zoek ik een paar spotjes uit en neem ik ook een droogloopmat mee. De verf gebruik ik direct om een paar kleine plekjes bij te werken. Vervolgens begin ik aan het project van de dag: het in elkaar zetten van de twee barstoelen. In stukken geleverd, in elkaar te zetten als een soort IKEA-pakket met zo’n sleuteltje. Ik zal je niet vervelen met de details, maar een paar uur later staat er één wiebelende stoel en ben ik in staat de tweede door de ruiten naar buiten te smijten. Ik bries van woede en frustratie en berg de boel weer op. Een hele middag verprutst.
’s Avonds ga ik dan eindelijk ‘echt’ koken in de nieuwe keuken, al blijven de kunsten beperkt tot gebakken krieltjes, doperwtjes en rundertartaartjes. Maar: ik heb voor het eerst in weken weer gekookt en het smaakte goehoed….
Na het barstoelen-debacle ga ik acuut in klus-staking en dus zit ik ’s avonds mokkend op de bank met de zaterdagkranten.
Inslaap-CD: –

Zondag

Na een lange wandeling met de hond begin ik met frisse tegenzin aan m’n to-do-lijst en dus pak ik maar weer eens een verfkwast. Het duurt niet lang, want ik moet alleen wat kleine stukjes doen – de grotere projecten heb ik doorgeschoven naar volgende week (of eh… later). Vervolgens ga ik op de bovenverdieping wat spullen opruimen en uitruimen, ter voorbereiding op a.s. dinsdag als eindelijk m’n spullen uit de opslag komen!
Het grootste deel van de middag ben ik kwijt aan de administratie van Cook & Book, maar ik vrolijk weer op als ik de keuken induik: ik maak een soort snelle Italiaanse ragú met salami en balsamico (het recept komt binnenkort online).
’s Avonds ga ik online op zoek naar geschikte jaloezieën, (volgens mij) het laatste inkoop-klusje.
Inslaap-CD: Leonard Cohen – The essential Leonard Cohen

De week van Riejanne 16 2017
Het recept volgt binnenkort

De laatste loodjes van de verbouwing wegen erg zwaar… ik ben het zó zat! Maar goed, hopelijk kunnen de aannemer, de loodgieter en de schilder volgende week de laatste zaken afmaken en is dat klaar. Dan blijft er nog behoorlijk wat schilderwerk (persoonlijk project van mij) over – dat zou ik graag heel snel willen afronden, maar of dat lukt? Het vooruitzicht dat m’n spulletjes nu eindelijk hier gaan komen is super. Volgende week vertel ik er meer over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *