Dit is ‘m dan: de Week van de Grote Chaos. De hele benedenverdieping gaat op z’n kop, terwijl ik stoïcijns probeer door te werken. Ik ben intens dankbaar voor het goede weer, zodat alle deuren en kozijnen open kunnen in een poging zo snel mogelijk van het stof af te komen.

Maandag

Maandagen staan altijd in het teken van de bestellingen. Op zaterdag en zondag maak ik in principe geen pakketjes klaar, tenzij het erg druk is (en niet vanuit religieuze overweging, hoor – maar gewoon omdat ik ook gewoon een soort van weekend wil hebben). Het weekend is echter wel het moment waarop de meeste bestellingen binnen komen, dus is het ‘wegwerken’ hiervan is mijn prioriteit nr. 1 op maandag.
Nadat ik weer bij het postkantoor ben geweest, rijd ik naar Amsterdam en heb enorm geluk dat ik geen last heb van de files (de Schipholtunnel is afgesloten en het staat zo’n beetje overal stil). Ik eet weer een pompoen-wortelsoep met Kyonne bij ‘The Pool’ voor de cursus begint.
Het eerste deel van de avond wordt verzorgd door Dick Veerman van Foodlog. Hij vertelt een enorm interessant en boeiend verhaal over de mondiale voedselproblematiek. De wereld telt nu zo’n 7 miljard bewoners en dit aantal zal doorgroeien tot circa 10-11 miljard. Hoe gaan we al die mensen voeden? De manier waarop nu een groot deel van ons voedsel geproduceerd wordt, leidt tot uitputting van de bodem en bovendien vergt het enorm veel energie – terwijl onze fossiele energiebronnen eindig zijn. Er is geen pasklaar antwoord en de presentatie zet tot nadenken aan. We zullen moeten consuminderen, maar zo’n mindchange lijkt een vrijwel onmogelijke opgave. Geen vrolijk verhaal…
Na de pauze krijgt Theo Dersjant het woord. Hij is journalist en docent journalistiek aan de Fontys Hogeschool. Hij vertelt over de techniek van het interviewen en probeert zo veel mogelijk do’s en don’ts met ons te delen. De belangrijkste opdracht in de cursus Food journalistiek is namelijk een interview. Gelukkig hebben we nog even tijd om ons hier op voor te bereiden – de deadline is 1 mei.
Inslaap-CD: Lianne la Havas – Is your love big enough?

De week van Riejanne 13 2017
Soep bij ‘The Pool’

Dinsdag

Vandaag zijn er geen bouwvakkers te bekennen: stilte voor de storm. De opzichter komt nog wel even langs en hij vertelt dat ze morgen (dus wóensdag) al van plan zijn een deel van de keuken en de schouw te verwijderen (in plaats van donderdag). Helemaal prima, maar dat betekent dat ik mijn planning moet aanpassen: ik wilde vandaag nog kozijnen aflakken, maar de verf heeft dan onvoldoende tijd om te drogen voor het sloopwerk begint. Uitstellen, dus!
Dat met die stilte voor de storm blijkt niet te kloppen, want ineens wemelt het van de mensen: het metselwerk wordt gevoegd, de cementsilo (heet dat zo?) en overgebleven bakstenen worden opgehaald en de projectleider komt langs. Dat komt goed uit, want ik heb wéér een paar klussen voor ze gevonden…
Na het inpakken van de bestellingen, besteed ik de rest van de middag aan het voorbereiden van de nieuw verschenen boeken. Die komen morgen binnen en ik wil ze zo snel mogelijk online hebben staan.
Tussen de middag haal ik nog wat groente op de markt, voor de laatste 2 dagen dat ik de keuken kan gebruiken. Vanavond maak ik runderreepjes met gekookte krieltjes en sperziebonen. En bij sperzieboontjes hoort ketjap! Zo’n lekkere combi…
Na het avondeten begint De Grote Verbouwing: alle dozen met boeken moeten weg uit de woonkamer, de tv verhuist naar een andere plek, alle meubels worden bij elkaar geschoven en met lakens afgedekt en ik pak het losstaande deel van de keuken (alleen bergruimte) uit. De sloop kan beginnen!
Inslaap-CD: Rebecca Ferguson – Heaven

De week van Riejanne 13 2017
AGV’tje

Woensdag

Om half 8 staan ze er: bouwvakkers, elektricien en loodgieter. Terwijl zij aan de gang gaan, ga ik met Djeco wandelen. Daarna trekken we in ons tijdelijke kantoor in de slaapkamer. Het valt niet mee om vandaag te werken, want er is veel lawaai: de schouw gaat er vandaag uit en daar komen grote drilboren bij kijken. Het losstaande deel van de keuken gaat ook weg. Hoewel het aan het einde van de middag meevalt met de hoeveelheid stof, zie ik het toch niet zitten om te gaan koken. Dan zou ik toch eerst de resterende keuken moeten schoonmaken en daar heb ik geen zin in. Ik haal dus patat en kroketten en vervolgens ruim ik ’s avonds de rest van de keuken uit. Een flinke klus! Gelukkig heb ik met de bouwvakkers afgesproken dat ze morgen de koelkast verplaatsen naar de garage, zodat ik in ieder geval wel spullen gekoeld kan houden. Bovendien gaan ze de oven “redden”, waardoor ik die toch kan blijven gebruiken. Top!
Inslaap-CD: Ryan Shaw – It gets better

De week van Riejanne 13 2017

Donderdag

Vandaag is het opnieuw spitsuur! Ik heb het grootste deel van de dag geen water (hallo, blikjes Spa rood en flessen Chaudfontaine!) omdat de leidingen in de keuken moeten worden verlegd. De elektricien verplaatst bestaande stopcontacten en maakt nieuwe en de bouwvakkers verwijderen de keuken en maken de muren zo glad mogelijk (de stukadoor komt maandag). Uiteindelijk wordt er veel meer stof geproduceerd dan gisteren en het valt me niet mee. Gelukkig is nu het absolute dieptepunt bereikt: vanaf morgen wordt er weer opgebouwd!
Ik trek me terug in m’n tijdelijke kantoortje en weet verrassend veel te doen: ik verwerk veel bestellingen en alle nieuw verschenen kookboeken komen online.
’s Avonds komt een vriendinnetje kijken naar de stoffige chaos en gaan we eten bij een plaatselijk grand café. Zij heeft gelezen dat ik een beperkte voorraad CD’s heb liggen en geeft me een stapeltje nieuwe! Dan kan ik ’s avonds een beetje meer afwisselen (en wordt het niveau ook wat opgekrikt, zo zegt ze…). En dus:
Inslaap-CD: Leon Bridges – Coming home

De week van Riejanne 13 2017
Voorgerecht bij ‘De Korenmolen’

Vrijdag

Ik dacht dat het dieptepunt bereikt was, maar het blijkt toch nog best stoffiger te kunnen. Gelukkig heb ik overdag lekker afleiding met de bestellingen, al ben ik uiteindelijk toch niet tevreden: deze week heb ik echt alleen bestellingen kunnen verwerken en nieuwe boeken kunnen publiceren en verder niks. Er was geen enkele blogpost, er kwam geen ‘oud’ boek online – niks!
Als iedereen is vertrokken ga ik opruimen en (heel veel) stof zuigen. En met natte doekjes tafels en vensterbanken afvegen en daarna opnieuw stofzuigen. Om vervolgens te constateren dat er nog steeds heel veel spullen met een laag stof bedekt zijn… niet over nadenken!
’s Avonds eet ik Chinees (om precies te zijn: babi pangang ti pan) en vervolgens plof ik doodmoe op de bank. Ik ga op tijd naar bed, want dit weekend heb ik een groot project: behang verwijderen!
Inslaap-CD: Rebecca Ferguson – Lady sings the blues

Zaterdag

Na de boswandeling met Djeco ga ik vol frisse moed aan de gang. In twee dagen de woonkamer ontdoen van het behang, dat moet lukken! Stiekem maak ik zelfs al plannen om ook een muur in de gang maar meteen mee te nemen. Oh, wat kom ik van een koude kermis thuis… Sommige stukken gaan prima, maar op de meeste plekken zit heel veel lijm en krab ik het behang (letterlijk!) centimeter bij centimeter van de muur.
Aan het einde van de middag stap ik een beetje moedeloos onder de douche, maar eenmaal weer fris gewassen zie ik het weer zonnig in. ’s Avonds ga ik met een vriendinnetje uit eten en voor heel even vergeet ik de in de soep gelopen planning.
Inslaap-CD: Jamie Lawson – Jamie Lawson

De week van Riejanne 13 2017
Voorgerecht (kroketten met tomaat en mozzarella) bij ‘De Peerdestal’

Zondag

De dag begint niet fijn: als ik wakker word, zet ik m’n bril op en constateer vervolgens dat ik met één oog niets zie. Geen wonder: het montuur blijkt te zijn geknapt en het glas is eruit gevallen… Gelukkig gebruik ik de bril alleen ’s morgens vroeg en ’s avonds laat, maar helemaal zonder bril is heel onhandig.
Ook vandaag bestaat de dag uit een afwisseling van wandelen met de hond en ploeteren met het behang. Het gaat gelukkig iets beter dan gisteren, maar nog steeds tergend langzaam. Tussen de middag word ik kinderlijk blij van de lekkere croissantjes die ik in de oven afbak. Vervolgens werk ik tot vroeg in de avond door en dan is ongeveer de helft van de woonkamer behangloos (over de gang denk ik maar niet eens meer ná).
Het avondeten bestaat uit lasagne uit de magnetron en daarna probeer ik de planning aan te passen. Het schilderwerk van kozijnen en deuren kan namelijk eventueel wel wachten, maar de muren wil ik graag geverfd hebben vóór de nieuwe vloer gelegd wordt. Ik moet m’n plannen voor volgende week drastisch aanpassen, wil ik niet helemaal in de stress schieten dat die deadline niet gehaald wordt….
Inslaap-CD: Mary J. Blige – The London sessions

Volgende week: een volle week zonder keuken en een strakke klusplanning! Ik ben benieuwd of het allemaal gaat lukken, maar hé: het zal toch ook wel een keertje méé gaan zitten?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *