Voor zover het nog niet het geval was, slaat de stress nu toe. Ik ben moe en helemaal klaar met de verbouwing. Alleen jammer dat het ergste nog moet komen.

Maandag

De week begint met een vrolijk stemmend aantal opdrachten. Het overgrote deel van de dag ben ik dus bezig met inpakken en bovendien maak ik een eerste opzet voor de blogpost over de culinaire wandeling in Rotterdam afgelopen zaterdag.
Zoals inmiddels gebruikelijk is, stap ik om half 4 in de auto: eerst naar het postkantoor om de pakketjes af te geven en dan door naar Amsterdam, waar ik met Kyonne heb afgesproken bij ‘The Pool’. Ik eet een lekker wortel-pompoensoepje en dan gaat de cursus van start.
Het eerste deel wordt verzorgd door Jonah Freud, uitgeefster en kookboekenverkoper. Ze vertelt het één en ander over de kookboekenmarkt en gaat vervolgens in op het proces van het uitgeven van een kookboek: via een gevestigde uitgever of in eigen beheer. Ik ben het niet op alle vlakken met haar eens, maar ik ben dan ook niet zelf uitgever en het is buitengewoon interessant om haar visie te horen.
Na de pauze krijgt Hiske Versprille, recensent van ‘Het Parool’, het woord. Zij vertelt over hoe je dat nou aanpakt, zo’n restaurantrecensie. Heel boeiend!
Op weg naar huis krijg ik het een beetje benauwd: de eerste opdracht voor deze cursus is het schrijven van een recensie – maar de deadline daarvoor is al volgende week maandag en juist deze week heb ik geen etentjes in het vooruitzicht… Ik besluit uiteindelijk dat ik niet alle wereldproblemen vanavond hoef op te lossen, neem bij thuiskomst nog een stukje kaas (hier eindigt dus direct mijn poging om met Linda mee te lijnen) en ga slapen.
Inslaap-CD: John Mayer – Paradise Valley

De week van Riejanne 12 2017
Soep bij ‘The Pool’

Dinsdag

Meteen ’s morgens vroeg loop ik me te ergeren aan de bouwvakkers, die hun spullen nogal onhandig hebben opgesteld – waardoor ik nu bijna het huis niet meer in of uit kan. Ik kan me niet meer beheersen en loop even flink te foeteren. Niet aardig van mij (en ik voel me de rest van de dag schuldig), maar het lucht wel op en de boel wordt meteen opgeruimd. Het wordt een rare ochtend: de opzichter komt langs en ik neem met hem de planning door. Daardoor wordt duidelijk dat volgende week donderdag de keuken eruit gaat. Vanaf dat moment heb ik ongeveer 2 weken lang geen keuken meer tot m’n beschikking! Dat betekent ook dat ik daarvóór de spullen uit de kastjes moet halen. Bovendien wordt op diezelfde dag de schouw gesloopt – en dat betekent dat feitelijk de hele benedenverdieping leeg moet zijn. Ik zit hier nog een beetje over te piekeren als ik uit mijn ooghoek de metselaar van de steiger zie vallen! Mijn hemel, ik schrik me wild. Gelukkig blijft de schade beperkt tot een forse snee achter het oor.
Tussen de middag wandel ik met Djeco naar de markt, maar mijn favoriete kraampjes zijn er niet en we keren met een lege boodschappentas weer naar huis. ’s Middags ga ik verder met het invoeren van nieuwe boeken en het voorbereiden van blogposten.
Het avondeten bestaat uit blikvoer (ik heb immers geen verse spullen, en bovendien: de voorraadkast moet leeg): kidneybonen in chilisaus met knakworstjes (zeg maar niets) en zilvervliesrijst. Daarna werk ik nog even door, maar al met al blijkt de dag weinig productief en heb ik vooral lopen mopperen.
Inslaap-CD: Douwe Bob – Born in a storm

Woensdag

Zoals elke week worden op woensdagochtend mijn bestelde boeken geleverd, inclusief de nieuwe boeken die zojuist verschenen zijn. Ik doe een poging om ze zo snel mogelijk online te zetten, maar door allerlei zaken die tussendoor komen (zowel qua Cook & Book als qua verbouwing) lukt dat niet. Aan het einde van de middag is de frustratie groot en besluit ik m’n tennisafspraak af te zeggen zodat ik kan doorwerken.
Het avondeten bestaat uit een gegrilde zalmfilet en linguine met pesto – snel, makkelijk en gezond (vette vis!). Daarna ga ik dus weer verder met m’n werkzaamheden, tot ’s avonds m’n tante komt kijken hoe het met de verbouwing staat.
Inslaap-CD: Leonard Cohen – The essential Leonard Cohen

Donderdag

Na de ochtendwandeling rijden Djeco en ik naar Arnhem om de nieuwe varifocale contactlenzen op te halen. Toevallig moet ik ook nog op twee plekken in Arnhem bestellingen afleveren, dus dat gaat in één moeite door. Bij vriendinnetje Judith drink ik lekker een glas thee in het lentezonnetje.
Terug in het hoofdkwartier ga ik direct aan de slag met de bestellingen en het invoeren van de nieuwe boeken. ’s Middags houd ik even pauze als m’n tennisvriendinnetje ook eens even polshoogte komt nemen van de stand van verbouwingszaken. Omdat het nu nog kan (straks heb ik dus 2 weken lang geen oven ter beschikking), besluit ik maar weer eens pitabrood met humus te eten. ’s Avonds maak ik een uitgebreide planning van de werkzaamheden in huis (schilderen!) en bij Cook & Book (want dat moet uiteraard gewoon doorgaan). Hiervoor gebruik ik een nieuwe app: Asana – heel tevreden over!
Inslaap-CD: James Taylor – Before this world

Vrijdag

Na de ochtendwandeling stroop ik de mouwen op. Nee, niet met schuren of schilderen, maar met het oppompen van m’n fietsbanden. Mijn fiets heeft namelijk 6 jaar in de berging gestaan, zonder ooit in actie te komen en daar wordt een fiets niet beter van. Ik breng ‘m naar de fietsenmaker voor een opfrisbeurt. Er moet heel wat gebeuren: nieuw slot, nieuwe binnen- en buitenbanden, achterlicht, remkabel… maar de prijs is alleszins acceptabel en ik ben blij met het vooruitzicht om volgende week een herboren fietsje te kunnen ophalen!
Ik werk aan de website en zoek nog snel 2 bakrecepten op om dit weekend te maken: ook zonder keuken moeten er wel met enige regelmaat recepten op Cook & Book geplaatst worden, dus ik moet wat vooruit werken. Voor het avondeten maak ik een enorme wok vol nasi goreng (mét satésaus, uiteraard) en daarna begin ik met het eerste bakrecept: biscuits (in de Engelse zin van het woord) met cheddar, Parmezaan en bieslook. Hier ben ik erg tevreden over en hap met veel plezier in de nog warme baksels.
Inslaap-CD: Diana Krall – Wallflower
De week van Riejanne 12 2017

Zaterdag

Een complete off-day. Ik heb hoofdpijn en tranende ogen (ik vraag me af of dit door de nieuwe lenzen komt), maar ik moet toch aan de slag in huis. Pas aan het einde van de middag ben ik klaar met het schuren, plamuren en grondverven van de 2 voorste kozijnen. Ik ben bekaf.
Het avondeten bestaat uit opgebakken nasi en na een beetje bankhangen, ga ik heel vroeg naar bed.
Inslaap-CD: –

De week van Riejanne 12 2017
Altijd mét satésaus!

Zondag

Ook vandaag moet er geklust worden, maar ik besluit dat het belangrijker is om een frisse neus te halen en dus maak ik een heel lange boswandeling met de hond. Daarna pak ik de kwast weer en zet de kozijnen voor de tweede keer in de grondverf (één laag is niet dekkend over donkerbruine beits). Dit gaat gelukkig veel sneller dan gisteren en daardoor kan ik ’s middags de keuken in om het tweede bakrecept te maken. Dit zijn kleine cakejes met appel en cranberry. Ze smaken goed, maar zijn niet heel erg bijzonder en ik twijfel nog of ze dit blog zullen halen. Datzelfde geldt voor het avondeten: een wraptaart met pesto en crème fraîche.
Tussendoor schrijf ik dan eindelijk de restaurant recensie voor de cursus, want ummm… de deadline is maandagochtend 09.00 uur. Uiteindelijk heb ik besloten om te schrijven over restaurant ‘De Gezelligheid’ waar ik een paar weken geleden was. Alleen… toen heb ik niet echt zitten opletten, maar vooral veel zitten kwekken. Het was niet de bedoeling om over dit restaurant de recensie te schrijven, maar hé: soms loopt het even niet zoals gepland. Ik doe enorm m’n best om er toch een logisch en lopend verhaal van te maken.
Inslaap-CD: Jason Mraz – We sing, we dance, we steel things
(even een opmerking bij de CD’s: het overgrote deel van m’n collectie staat in opslag bij de verhuizer… ik val dus onvermijdelijk in herhaling)

De week van Riejanne 12 2017
Twijfelgeval

Volgende week wordt crisis! Dan gaat de keuken eruit en wordt ook de schouw gesloopt. Verwacht veel gejammer over stof en troep, maar ook verhalen over afhaaleten, kant-en-klare maaltijdsalades en ‘verplicht’ uit eten gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *