Het eten aan boord van een vliegtuig is vaak niet erg geweldig. Maar hoe komt dat nu? Doen de vliegtuigmaatschappijen niet erg hun best, of is het gewoon moeilijk om iets te maken dat goed smaakt op grote hoogte? Ik zocht het voor je uit en vertel je hieronder waarom vliegtuigeten vaak niet zo lekker is.

Je hoort nou (bijna) nooit eens iemand zeggen dat het eten in het vliegtuig lekker was. En dat is het vaak ook niet. In het beste geval is het oké (zoals onlangs op de heenreis van Amsterdam naar Portland), maar vaak is het niet geweldig (zoals op de terugreis van datzelfde tripje). Hoe komt dat nu?

Hoogte

Op grote hoogte zijn je smaakpapillen niet meer in staat om hun werk goed te doen. Het vliegtuig bevindt zich meestal tussen de 30.000 en 36.000 voet (= tussen de 10 en 12 kilometer) hoogte, maar de luchtdruk op die hoogte kan een mens niet verdragen – die is te laag om voldoende zuurstof te kunnen opnemen. In de vliegtuigcabine wordt de druk dan ook kunstmatig op peil gehouden en is de druk ongeveer gelijk aan zo’n 2400 meter hoogte. Je vliegt dus op 12 kilometer hoogte, maar qua luchtdrukverhoudingen zit je op een flinke Alpentop. En dan geldt: hoe hoger een mens zit, des te meer moeite hebben de smaakpapillen het. De meeste smaken nemen we niet meer waar. Zoute smaken vlakken bijna 30% af, zoete smaken bijna 20%.
Dit is de belangrijkste reden waarom we het vliegtuigeten meestal niet lekker vinden: er zit gewoon te weinig smaak aan. Sterke smaken (en ook zure en bittere smaken) blijven het beste overeind.
Smaak is voor een groot gedeelte ook reuk! Echter, door de droge lucht in een vliegtuig neemt ook je reukvermogen tijdelijk af.

Geluid

In de vliegtuigcabine ben je blootgesteld aan veel verschillende geluiden: het geroezemoes van de passagiers of het geluid van de motoren. Met een beetje pech (I’ve been there…) zit je vlakbij een krijsende baby en twee wanhopige ouders. Dat kindje kan er niets aan doen, maar geloof me: dan duurt een vlucht van 10 uur héél lang.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat geluiden die we als niet-prettig ervaren (met name het geluid van de motoren) een negatieve invloed hebben op onze smaak. Het monotone gedreun zorgt er dus voor dat je je eten minder lekker vindt.
Mocht je nou nét de uitzondering zijn die het geluid van de motoren of van je medepassagiers wél kan waarderen, dan is er géén sprake van een negatief effect. Dit kan dus per mens verschillen.

Vliegtuigeten
Op de grond érg zoet en érg zout – dus prima in het vliegtuig!

Persoonlijke smaak

Gebaseerd op mijn eigen ervaringen, denk ik ook dat persoonlijke smaken een rol spelen. Dan bedoel ik niet dat je het ene gerecht nu eenmaal lekkerder vindt dan het andere, maar dat smaken die je vanaf je geboorte hebt meegemaakt je voorkeur bepalen.

Ik zal het verduidelijken: ik vloog met Delta Airlines van Amsterdam naar Portland. Het eten voor die vlucht was in Amsterdam aan boord gekomen en bevatte behoorlijk wat Hollandse producten. Zonder uitzondering vond ik de maaltijden en de snacks prima.
Op de terugreis was het eten in Portland aan boord gekomen en kreeg ik onderweg producten van Amerikaanse oorsprong. Daar was mijn smaak toch minder op ingesteld en ik vond het dan ook duidelijk veel minder lekker dan het eten op de heenreis. Het stukje Goudse kaas van de heenweg smaakte véél beter dan de rubberachtige Amerikaanse cheddar. Ligt dat aan de cheddar? Misschien, maar het is waarschijnlijker dat mijn smaak meer gericht is op de Goudse kaas die ik al mijn hele leven ken.

Conclusie

Nee, het eten aan boord van een vliegtuig is niet altijd erg smakelijk. Niet omdat de maatschappijen hun best niet doen (want dat doen ze wél), maar omdat de omstandigheden het erg moeilijk maken. Bovendien geldt dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken, want: zoveel mensen, zoveel smaken. Eten maken voor de ‘doorsnee passagier’ levert altijd ontevreden gezichten op.

Maar: is het erg? Nee, toch? Vliegen is toch gewoon de snelste manier om van A naar B te komen? Op B aangekomen kun je naar hartenlust lekker eten en ben je snel vergeten dat het vliegtuigeten niet naar je zin was. Uiteindelijk maakt de reis maar een klein onderdeel uit van je vakantie….

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *