Ik vind het een beetje lastig om dit gerecht te omschrijven. Het is een soort saucijzenbroodje, maar dan heel groot. Maar vooral: heel erg lekker. Lees hieronder hoe je de megagrote gehaktsaucijs van Matt Preston kunt maken!

De meesten van jullie zullen Matt Preston wel kennen. Hij is één van de juryleden bij ‘Masterchef Australia’ – wat mij betreft met afstand de allerleukste van de Masterchef-varianten. In het dagelijks leven is hij restaurantcriticus en eet in die hoedanigheid in de allerbeste restaurants. Ik vind het daarom zo grappig dat hij thuis juist helemaal niet friemelig en ‘cheffy’ kookt. Hij maakt (en beschrijft) geweldige lekkere gerechten, maar het stempel ‘verfijnd’ past er niet op. Ik voel me helemaal thuis bij zijn kookstijl en ben ook groot fan van zijn boeken!

Dit recept komt uit “De perfecte Preston” (Kosmos Uitgevers).

Ingrediënten (vulling, 4 personen)

1 (rode) ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
120 gr broodkruim of paneermeel
600 gr rundergehakt
2 eieren
10 gr bladpeterselie (blaadjes), fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel mosterdpoeder
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
1 theelepel fijn tafelzout
versgemalen zwarte peper
75 gr pijnboompitten
2 eetlepels barbecuesaus
snufje cayennepeper

Ingrediënten (deeg)

6 vellen diepvriesbladerdeeg, ontdooid
1 ei, losgeklopt
1 eetlepel sesamzaad

Megagrote gehaktsaucijs
Rundergehakt is niet vet, maar alles wat erin zit komt eruit. Toch wordt de saucijs niet droog en is de bodem lekker krokant.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de vulling in een kom – en gebruik daarvoor gewoon je handen. Dat is echt de beste manier om alles goed gemengd te krijgen.
  • Leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit met een deegroller (gebruik eventueel een beetje bloem om te voorkomen dat alles plakt). Maak er een langwerpige plak van (ongeveer 20 x 35 cm).
  • Draai de langwerpige plak met de brede kant naar je toe en verdeel de helft van de vulling over de gehele breedte. Rol dan het bladerdeeg op, zodat het vlees helemaal ingerold is. Druk de naden goed op elkaar.
  • Doe hetzelfde met de andere 3 plakjes bladerdeeg en de resterende helft van de vulling.
  • Leg de megasaucijzen met de naad naar beneden op de bakplaat. Snijd met een scherp mes een paar keer de bovenkant in. Bestrijk de bovenkanten met ei en bestrooi met het sesamzaad.
  • Bak de megasaucijzen in 45 minuten gaar in de oven.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *