De Libanese keuken staat bekend als één van de meest verfijnde in het Midden-Oosten. Ik maakte parelcouscous met honing-kaneelkip uit “De souk”  – een gerecht vol subtiele smaken.

Al heel lang wilde ik iets maken uit “De souk” van Salma Hage (Spectrum), maar het kwam er steeds niet van. Om precies te zijn: het kwam er heel lang niet van, want het boek is al sinds 2013 verkrijgbaar. Nu was het eindelijk zover – en wat was het heerlijk! Ik kook normaal vrij pittig (niet zout, maar wel pittig), maar dat was dit helemaal niet. De specerijen geven een waanzinnig subtiele smaak, zowel aan de kip als aan de couscous. Ik vind het een aanrader!

Ingrediënten (4 personen)

2 eetlepels pijnboompitten
4 kipfilets
1+1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels vloeibare honing
1¼ cm verse gember, geraspt
¼ theelepel gemalen piment
¼ theelepel kaneelpoeder
1 (rode) ui, in dunne halve manen
200 gr parelcouscous
snufje gemalen kurkuma
plukje saffraandraadjes, geweld in 2 eetlepels heet water
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
2 eetlepels verse koriander, grof gehakt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Libanese couscous met honing-kaneelkip

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en houd apart tot gebruik.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze in een eetlepel olijfolie 5 minuten op matig vuur. Draai de filets om en bak nog 2 minuten. Haal dan de kip uit de pan en leg de filets in een ovenschaal.
  • Giet de honing over de kip en verdeel ook de gember, de gemalen piment en het kaneelpoeder over de filets. Bak ze 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  • Gebruik in de tussentijd de koekenpan waarin je de kipfilets hebt aangebakken voor de uien. Voeg eventueel een eetlepel olijfolie toe en bak de (rode) ui zo’n 10 minuten, tot de halve manen gaar en zacht zijn.
  • Kook de parelcouscous in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal zo’n 12 minuten). Voeg de kurkuma en de saffraandraadjes (inclusief het water) aan het kookwater toe. Giet de parelcouscous af en roer de lente-uitjes, de koriander en de pijnboompitten erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de kipfilets met de uien bovenop de parelcouscous. Giet de sappen uit de ovenschaal er overheen en serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *