Yaki udon is een Japans gerecht, wat simpelweg ‘gebakken udonnoedels’ betekent. Er bestaat ook ‘yaki soba’ en – het ligt voor de hand – dan gebruik je dus sobanoedels. De noedels worden aangevuld met vlees en groente (eigenlijk alles wat je in de koelkast kunt vinden) en voorzien van een heerlijke, vrij milde saus. Comfort food op z’n Japans!

Maar…. sinds ik niet meer in Arnhem woon, heb ik niet meer op elke hoek een toko bij de hand. Dan kan het dus gebeuren dat je udonnoedels nodig hebt, maar niet verder komt dan – verder niet nader gespecificeerde – ‘woknoedels’ uit de supermarkt. Eigenlijk maakte ik dus ‘yaki woknoedels’, maar dat vind ik toch niet zo gezellig klinken.

Het recept komt uit “Reishonger” van Sabine Koning (Uitgeverij Nieuw Amsterdam).

Ingrediënten (voor 2 personen)

2 eetlepels sesamzaadjesYaki udon
200 gr gedroogde (udon)noedels
100 gr shiitake, in plakjes
100-150 gr witte kool, in dunne reepjes
2 cm verse gember (duimbreed), geraspt
200 gr biefstuk, in dunne reepjes
2 eetlepels sojasaus
½ eetlepel mirin
1 theelepel donkerbruine basterdsuiker
2 lente-uien, in dunne ringetjes
sesamolie
plantaardige olie (bv. koolzaadolie)

Bereidingswijze

  • Neem een droge koekenpan en rooster hierin de sesamzaadjes. Als ze beginnen te verkleuren en hun geur afgeven, kun je het vuur uitdoen en de zaadjes tot gebruik laten afkoelen.
  • Kook de noedels gaar in licht gezouten water en volg hierbij de instructies op de verpakking. Giet ze af en roer er een scheutje plantaardige olie door om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.
  • Verhit een wok en giet hier eveneens een beetje plantaardige olie in. Doe de shiitake, de kool en de gember in de wok en bak de groenten tot ze zacht zijn. Voeg de biefstukreepjes toe en schroei het vlees op hoog vuur dicht.
  • Roer in de tussentijd een sausje van de sojasaus, de mirin en de basterdsuiker.
  • Schep de noedels, het sojasausje en de lente-uitjes door de groenten. Laat alles nog een paar minuten bakken en serveer de yaki udon dan met de sesamzaadjes en de sesamolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *