Als er bezoek komt, wil ik nog wel eens snel vooraf deze hartige stengels maken. De ingrediënten heb ik eigenlijk altijd wel in huis: meer dan verse tijm, geraspte kaas, mosterd en kant-en-klaar deeg heb je er niet voor nodig.

tijm-mosterdstengels

Over tijm gesproken: het staat een ieder natuurlijk vrij om gedroogde tijm te gebruiken, of verse tijm uit zo’n doosje. Daar is niets mis mee. Maar denk eens aan deze eenvoudige en goedkope oplossing: koop één keer een tijmplantje en poot deze in je tuin. Niet in een pot, maar gewoon in de koude grond. Dit deed ik vorig jaar zomer en dat ene plantje is nu 3x zo groot geworden. Het heeft bovendien moeiteloos de wintertemperaturen van -20 C overleefd. Je hebt het hele jaar door lekkere tijm (in de zomer zelfs met van die fleurige bloemetjes) en het is volstrekt onderhoudsarm.

Even terug naar de stengels: je kunt hier kant-en-klaar deeg uit de vriezer voor gebruiken. Het werkt zowel met deeg voor hartige taart als met bladerdeeg.

Het recept komt uit “365 hapjes uit de hele wereld” van Julia Hartley (Veltman Uitgevers).

Ingrediënten (20 stuks)

55 gr belegen kaas, geraspt
2 eetlepels mosterd
blaadjes van 2 takjes tijm
250 gr bladerdeeg of deeg voor hartige taart

Bereidingswijze

tijm-mosterdstengels_2

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Laat de deegplakjes ontdooien. Vermeng de kaas, de mosterd en de tijm in een kommetje.
  • Rol het deeg uit tussen twee grote stukken plastic folie tot een rechthoek van ongeveer 30 x 10 cm.
  • Verdeel het kaasmengsel erover en rol het op tot een lange cilinder.
  • Rol het dan opnieuw uit tot een lap van 30 x 10 cm. Snijd deze lap in drie stukken (van ieder 10 x 10 cm, snappen jullie het nog?) en snijd deze in lange stengels (ongeveer 1½ cm breed).
  • Leg de stengels op een (met bakpapier beklede) bakplaat en bak ze goudbruin. Het bladerdeeg heeft hier 12-15 minuten voor nodig, het deeg voor hartige taart zo’n 18-20 minuten. Laat 10 minuten afkoelen en dien op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *