Een paar weken geleden startte er een nieuw kookprogramma op de BBC. Voor wie het nog niet weet: de BBC staat op eenzame hoogte als het gaat om het maken van kook- en bakprogramma’s. Geen gedoe, gewoon koken – en dat dan briljant doen. Dat lukt in Nederland niemand, maar dit terzijde.
Dat nieuwe kookprogramma gaat over de Franse keuken. Oke, ik zal het dan nu maar eerlijk opbiechten: die Franse keuken, daar zitten echt hele lekkere dingen bij, maar ik kan er toch maar niet héél erg warm voor lopen. Geen idee waar het aan ligt, misschien iets te vaak niertjes op het menu.

rachels-aardappelnestjes-met-camembert

Goed, de Franse keuken dus. Ik werd niet erg enthousiast. En dat programma werd dan gemaakt door een Engelse mevrouw die in haar claustrofobisch kleine Parijse keukentje Franse dingen ging doen. Ik zag er geen heil in, al wist ik dat die mevrouw (ze heet Rachel Khoo) en haar boek in Engeland helemaal top of the bill zijn.

Ik ging toch kijken, want (a) duh, ik heb een kookboekenwinkel en dan is de Beebs vakliteratuur en (b) de BBC maakte het, dus heel slecht kon het niet zijn.

Shock horror! Zó leuk! Ik vind het programma geweldig, ik vind Rachel geweldig en haar boek is ook geweldig (er is – hoe prettig – net een Nederlandse vertaling verschenen)! Ze neemt de klassieke Franse keuken als uitgangspunt en geeft daar dan haar eigen, lichte draai aan. Heel fijn!

rachels-aardappelnestjes-met-camembert_2

Dit recept komt uit “Chez Rachel” van Rachel Khoo (Kosmos Uitgevers). In het originele recept wordt de superstinkende Reblouchon-kaas gebruikt, maar ja, Rachel zei zelf in haar programma dat je dat ook prima kon vervangen door camembert. En aldus geschiedde.

Ingrediënten (6 personen)

1 eetlepel zachte roomboter
500 gr vastkokende aardappelen
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 kleine prei, in dunne ringen
1 laurierblad
200 gr blokjes gerookt spek
1 dl droge witte wijn
250 gr camembert, in blokjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een muffinplaat (6 stuks voor grote nesten, 12 voor kleine nestjes) in met de boter.
  • Snijd de aardappelen julienne (met behulp van de fijne rasp op de keukenmachine).
  • Neem een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en doe de ui, de knoflook, de prei, de spekblokjes en het laurierblad erin. Bak dit even goed aan tot het spek goudbruin verkleurt.
  • Doe de wijn erbij en laat dit inkoken tot er ongeveer 2 eetlepels vocht over zijn.
  • Verwijder het laurierblad, schep de aardappelen erdoor en haal de pan van het vuur. Laat heel even afkoelen en schep dan de kaasblokjes erdoor.
  • Vul de muffinholtes met het aardappelmengsel en bak ongeveer 20 minuten in de oven (tot alles een goudbruin kleurtje heeft en de kaas lekker bubbelt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *